Saadaval on uudne rasedate vitamiin

, proviisor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et tilluke ilmakodanik tervena maailma jõuaks, peab ema teda kandes targalt ja mitmekülgselt toituma.
Et tilluke ilmakodanik tervena maailma jõuaks, peab ema teda kandes targalt ja mitmekülgselt toituma. Foto: Elmo Riig / Sakala

Naise rasedusaegne eluviis ja toitumine mõjutavad otseselt lapse tervist, sest just tema toidust tulevad ehitusmaterjalid, millest moodustub lapse keha.



Võib arutleda, mis siis praegusel ajal teisiti on — oleme ju ajast aega normaalselt toitunud ja sündinud on terved lapsed. Ent tasub tähelepanu pöörata tõsiasjale, et meie toidulaud ja toitumisharjumused on aastatega tunduvalt muutunud.



Sageli minnakase kergema vastupanu teed


Palju tarbitakse eeltöödeldud, säilitusaineterohket ja vitamiinivaest toitu. Kiire elutempo tõttu on üha vähem


aega ise kodus süüa valmistada ja pooltoodete osa aina kasvab.



Poest ostetud konservtoitu  saab küll kodus kerge vaevaga ja kiiresti soojendada, kuid üldjuhul on see ebatervislik. Täiskasvanud inimesele pole see tavaliselt ohtlik, kuid naise kõhus kasvavale lapsele võib see halba mõju avaldada.



Raseduse ajal suureneb organismis paljude vitamiinide ja mineraalainete vajadus, kuid enamasti ei ole meie igapäevane toidulaud küllalt mitmekesine, et seda katta. Nii on näiteks raseduse esimeses trimestris tarvis saada piisavalt foolhapet, kogu raseduse vältel tõuseb aga organismis vajadus kaltsiumi, magneesiumi ja raua järele. Lisaks sellele on tähtis saada vajalikul määral vitamiine.



Meie kliimas on see kevadel ja talvel võrdlemisi raske ning appi võetakse toidulisandid. Ent ka puhtalt toidulisandite tarvitamine ei korva organismi kõiki vajadusi raseduse ajal. Seega tuleks leida kesktee: toituda tasakaalustatult ja mitmekesiselt (näiteks rauda saab loomalihast, kaltsiumi piimast, foolhapet pärmist ja ubadest, magneesiumi värsketest aedviljadest) ning võtta juurde vajalikul määral vitamiine ja mineraalaineid.



Suur valik


Sobivaima vitamiinpreparaadi leidmise teeb tihtilugu keeruliseks apteegis pakutav suur valik. Valida on kergem, kui uurite, kellele täpselt on preparaat välja töötatud. Sellekohast infot saab apteekrilt. Väga oluline on ka vaadata, milliseid vitamiine ja mineraalaineid preparaat sisaldab.



Et riigiti ja piirkonniti on inimeste toitumisharjumused ja -traditsioonid märkimisväärselt erinevad, on erinevad ka naiste vajadused. Teisisõnu: need vitamiinpreparaadid, mis on sobivad näiteks Prantsusmaa või Itaalia naistele, ei pruugi katta Eesti naiste vitamiinivajadusi rasedusperioodil.



Seetõttu otsustatigi koostöös Eesti toitumisteadlastega välja töötada rasedate kompleksvitamiin PregnaCaps. Tundes meie toidukultuuri ning arvestades selle eripära ja puudusi, on PregnaCapsi kapslitesse lisatud just need vitamiinid ja mineraalained, millest Eesti naise organism raseduse ajal enim puudust tunneb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles