Jahe lõikuskuu vesistas

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: «Sakala»

Lõikuskuu kujunes Viljandi kandis viimase 14 aasta kõige kõhedamaks ja ühtlasi tavapärasest vihmasemaks.

Viljandi ilmajaam arvutas augusti keskmiseks õhutemperatuuriks 15,2 kraadi, mis on pool pügalat vähem, kui on aastakümnete jooksul normiks kujunenud.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi ilmavaatluste osakonna juhataja kohusetäitja Külli Loodla ütles, et viimati oli august Viljandis veel jahedam 1998. aastal, mil keskmiseks õhutemperatuuriks kujunes 13,8 kraadi.

Kõige palavam oli 3. augustil, mil õhk soojenes Viljandis 26,1 kraadini. Mujal Eestis mõõtis soojatipu Võru ilmajaam: 27,3 kraadi.

Kõige madalamale laskus õhutemperatuur 21. augusti varahommikul. Viljandis oli siis sooja 4,1 kraadi ning muu Eesti äärmusena registreerisid Jõhvi ja Kuusiku jaam 1,5 kraadi. Kahe sentimeetri kõrgusel maapinnast mõõdeti samal varahommikul selle sügissuve esimene öökülm: Türil —1,5, Jõgeval —0,3 ja Kuusikul —0,1 pügalat.

Vihma sadas kõige enam Jõgevamaal Toomal ja kõige vähem Ruhnus, vastavalt 132,2 ja 54,6 millimeetrit. Viljandi ilmajaam mõõtis saju hulgaks 106,2 millimeetrit, kusjuures kahe ööpäevaga (23. ja 24. augustil) kallas vihma 44,9 millimeetri jagu.

Nagu Külli Loodla märkis, täheldasid ilmajaamade vaatlejad augustis üle Eesti äikest kõige rohkem seitsmel päeval. Võimalik, et mõnel pool tuli äiksega ka rahet, aga ilmajaamad seda ei registreerinud.

Päikesepaiste kestuseks mõõtis Viljandi ilmajaama andur 180,7 tundi, Eesti keskmiseks kujunes 203,8 tundi.

Kõige tugevam tuuleiil küündis Viljandis 13,8 meetrini sekundis 14. augustil. Kümne meetrini sekundis või üle selle ulatus tuule kiirus kuuel päeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles