Huvikool alustab tööd uute põhimõtete järgi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstiõpetaja Elle Käosaar tegi esmaspäeval endisele huvikooli köögile käepäraste vahenditega iluravi. Tema käe all said värske värvi ka põrandaliistud.
Kunstiõpetaja Elle Käosaar tegi esmaspäeval endisele huvikooli köögile käepäraste vahenditega iluravi. Tema käe all said värske värvi ka põrandaliistud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Artikkel ilmus 30. augusti «Sakala» paberväljaandes

Viljandi huvikool alustab tänavu õppetööd varasemast lahedamates tingimustes. Uuendusena soovib õppeasutus, et eelkooliealised lapsed tegutseksid tantsuringides koos vanematega.

«Tänu koolivõrgu ümberkorraldamisele saame nüüd ruume ümber sättida: endise Viljandi maagümnaasiumi tööõpetuse klassid kolisid meie juurest oma koolimajja,» kõneles Viljandi huvikooli direktor Anu Peiel.

Seni käisid huvikooli köögis maagümnaasiumi kokandustunnid ning teisel korrusel oli tüdrukute käsitööklass. Nüüd saab vabaks jäänud klassiruumi enda käsutusse Merike Kuivitsa juhendatav muusika- ja näitering Tuju.

Alumisel korrusel seni köögina kasutatud ruumi kolib Elle Käosaare kunstiring, mis pidi varem läbi ajama kitsas kõrvaltoas.

«Arvan, et nüüd tuleme paremini toime — ruum on suurem ja saame kraanikausse kasutada. Kõrval on ka väike panipaik,» rõõmustas kunstiõpetaja Elle Käosaar, kes tegi esmaspäeval endisele köögile käepäraste vahenditega iluravi.

Kunstiringi varasem ruum jääb toaks, kus õpetajad saavad koosolekuid pidada ja lapsed ringide algust oodata.

Tund Idla süsteemi järgi

Huvikooli suures saalis hakkab lõppema remont, tänu millele paranevad tantsu- ja liikumisringide tingimused. Uuena alustab tantsu eelkooli rühm, mille õppetöö metoodikaks on Ernst Idla liikumissüsteem. Seda juhendab Tiia Kadalipp.

Kui tavaliselt jäävad vanemad lapsi huviringi ukse taha ootama või käivad vahepeal ära, siis sellesse tundi on 4—6-aastased mudilased teretulnud koos pereliikmega. Nendega võib kaasa tulla kas ema, isa, vanavanem, suur õde või vend.

«Pakume võimalust lapsel ja vanemal koos tegutseda,» rääkis Tiia Kadalipp. «Loome olukordi, kus neil oleks huvitav ning nad saaksid üksteiselt üht-teist õppida.»

Õpetaja näitab tunnis harjutusi, mis pärinevad Ernst Idla liikumissüsteemist. Sama meetodit on Kadalipp juba kolm aastat kasutanud Männimäe lasteaias, kus ta on liikumisõpetaja.

«Kindlasti pole tegemist range treeninguga, vaid mängulise koosolemisega,» toonitas õpetaja.

Koos lapsevanematega oodatakse tantsu eelkooli ka kolmeaastasi lapsi. Neid juhendab Sirli Mändma.

«Nii väikeste laste tegevusvõimaluste vastu tuntakse suurt huvi. Loodame, et koos vanemaga tegutsedes on lapsel kergem uude kollektiivi sulanduda,» lausus Anu Peiel.
Huvikooli pedagoogid juhinduvadki edaspidi põhimõttest, et 3-4-aastaste tantsuringides käib tegevus koos lapsevanematega.

«Kasvatuslikult on kõige tähtsam, et selles vanuses laps saaks pärast pikka lasteaia­päeva olla oma ema või isaga. Proovime õpetada vanemaid veetma lastega kvaliteetaega ning vaatame, kas niimoodi jõuavad lapsed paremini ringi töös osaleda,» selgitas ta.

Lapsi ei tohiks üle koormata

See, et väsinud koolieelikud ei peaks hilisel õhtutunnil tantsutundi tulema, on ka põhjus, miks Eve stuudio on otsustanud end sel aastal koomale tõmmata.

«Uusi koolieelikute rühmi mina enam vastu ei võta, sest mul on meeles need pikad talveõhtud, mil väikesed lapsed siia õpetajat jälgima tuuakse, kuigi neil oleks kella järgi aeg juba kaisukaruga voodi peal pikutada,» ütles õpetaja Eve Noormets.

Eve stuudios jääb koolieelikutest tegutsema eelmisel aastal alustanud 5-6-aastaste laste rühm, kuhu on üksikuid vabu kohti. Mõne uue liikme võtab õpetaja vastu esimese klassi õpilaste rühma, mis jätkab tegevust omaette.

«Esimese klassi lastel on nii palju emotsioone — neil on oma koolijutud. Soovin, et iga laps saaks neid väljendada,» lausus ta.

Teise kuni viienda klassi rühmad organiseerib Eve Noormets ümber ja jaotab need kolme harru. «Tantsijate põhitegevuseks jääb tants, tegutsejad saavad proovida loovülesannete lavastamist ja mängugrupp sobib neile, kes käivad kõrvalt sportimas või muusikakoolis, kuid tahavad kord nädalas ka loovliikumisega seotud olla,» selgitas ta.

Nii Eve Noormets kui Tiia Kadalipp panevad vanematele südamele, et lapsi ei tasuks huvitegevusega üle koormata. Õpetajate sõnul tuleks väärtustada rohkem laste tegutsemisrõõmu, mitte utsitada neid kiiresti tipptasemel saavutusi tooma.

Lisaks eespool mainitutele alustavad tuleval nädalal huvikoolis ka teised ringid. «Meie eesmärk ei ole igal aastal uuendusi teha, vaid püüame hoida järjepidevust ja õppetöö head kvaliteeti,» ütles Anu Peiel.

Uusi õpilasi ootavad nii moto- kui loodusring. Tegevust jätkavad laulu-, kitarri- ja rahvatantsuring, laevamudeldajad, S-stuudio ning tekstiilitööd ja ehete valmistamist õpetav IDEE stuudio.

Pärast mullust puhkuseaastat saab uue hoo sisse lapsevanemate kool Sild. Oktoobris alustab seal kaks uut rühma ning keskendutakse suhtlemiskunstile ja vanemale kui väärtuste loojale.

Toimub ka avatud loengute sari «Teadlik lapsevanem», mille kohta leiab infot internetileheküljelt http://sildkoolitus.wordpress.com/.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles