Seltsimaja lähedale tuleb skulptuur

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestustähise kivialuse kujundab kunstnik Aate-Heli Õun.
Mälestustähise kivialuse kujundab kunstnik Aate-Heli Õun. Foto: Elmo Riig / Sakala

Artikkel ilmus 1. septembri «Sakala» paberväljaandes

Järgmisel kevadel hakkab Viljandis Koidu seltsimaja juures seisma Lydia Laasi 1957. aastal valminud pronksskulptuur «Leelotaja».

Täpsemalt öeldes on tegu Eesti kunstimuuseumi kogudes oleva skulptuuri koopiaga. Viljandi linnavalitsus otsustas oma viimasel istungil anda reservfondist skulptuuri tellimiseks 9222 eurot.

120 sentimeetri kõrgune mälestustähis paigutatakse umbes poolteise meetri kõrgusele kivialusele, mille kujundab kunstnik Aate-Heli Õun, kes on ka kuju püstitamise eestvedaja. «Leelotaja» hakkab tähistama 1882. aastal peetud Viljandimaa esimest laulupidu.

Praegu vaikselt, kuid kindlalt lagunevas Koidu seltsimajas lõid Mihkel Lüdig ja Friedrich Kuhlbars laulu «Koit», mis on saanud laulupidude avalauluks. Hoones on tegutsenud kultuuriselts Koit ning omal ajal töötas seal Ugala teater.

«Lydia Laasi loodud väärikas ja ajatu kuju sobib neid kenasti tähistama,» rääkis Õun. «Tegemist on kuulsa Anton Starkopfi juures Pallases õppinud naise varase ja energilise tööga.»

Õun lausus, et läbirääkimised kunstimuuseumiga läksid kenasti.

«Originaalilt võetakse praegu vormi,» rääkis Õun. «Seda teeb skulptor Bruno Kadak, kes tegutseb ka pronksivalu meistrina. Töid tehakse tasa ja targu ning kuju loodame avada tuleval kevadel laulupidude aegu.»

Aastatel 1909—1978 elanud mainekas skulptor Lydia Laas on samuti seotud Viljandimaaga. Ta on sündinud Viiratsi vallas ning elas hiljem Vastemõisa lähistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles