Koobas kaevati valesse kohta

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igale poisile meeldib koobast kaevata. Anne Kivi koputab aga südamele, et seda ei tohi teha kaugeltki igal pool.
Igale poisile meeldib koobast kaevata. Anne Kivi koputab aga südamele, et seda ei tohi teha kaugeltki igal pool. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi lossimägede lõunapoolsesse külge üleöö tekkinud koobast ei uuristanud liivakivisse aardekütid, nagu esiotsa kardeti, vaid mänguhimulised poisikesed.

Telefonikõne peale asja uurima tõtanud muinsuskaitseinspektor Anne Kivi leidis suure kase juurte all kallakul tööhoos kolm 12—14-aastast poissi. Selgus, et nad olid seal labida ning vana ukse latthingega usinasti ametis olnud juba paar päeva.

«Poisid olid jõudnud valmis kaevata päris suure augu ning kühveldasid sealt liiva välja ka siis, kui ma kohale jõudsin,» kirjeldas Kivi. «Nad ütlesid minu küsimusele vastuseks, et kaevavad koobast. Ma siis seletasin, et sellist asja ei tohi muinsuskaitsealusel linnusel ja maastikukaitsealal küll teha.»

Koobas oli jõutud juba üsna avaraks kaevata, kuid esialgse vaatluse põhjal paistab, et kultuurkihile pole suurt kahju õnneks tehtud. Küll aga võisid kahjustada saada vana kase juured ning pole välistatud, et puu tuleb ohutuse huvides üldse maha võtta.

«Arheoloog tuleb varsti olukorda fikseerima ning mõtlesime, et käime poistega linnuses ringi ja anname neile arheoloogia õppetunni,» rääkis Kivi. «Ehk saavad neist tulevikus isegi arheoloogid, kui sellised kaevamistööd juba meeldivad. Eks praegu ole koolivaheaeg ja lastel on vähe tegevust ning nii otsivadki poisid põnevust.»

Kivi lisas, et suvisel ajal liigub Eestis ringi palju tegelasi, kes mälestistes varandust otsivad. Muinsukaitse omalt poolt pakub detektoristidele koolitust. Pärast seda antakse neile välja otsinguvahendi kasutamise luba ja nii saavad huvilised oma otsingud ametlikult vormistada.

«Mälestised on kõik vana kultuuriga piirkonnad ja kultuurkihid on maa sisse ladestunud,» selgitas Kivi. «Viljandi ordulinnuses näiteks on tegevus käinud juba muinasajal.

Omavoliline kaevamine segab kultuurkihid ära, arheoloogil on aga väga oluline leida neid ajajärkude kaupa. Nende järgi dateeritakse leide.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles