Tarvastulased taastavad metsavendade peidupaiga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariigi aastapäeval kogunes seltskond Tarvastu mehi Ennuksemäele, et punkri ümbrus korda teha. Kevadel koristamine jätkub.
Vabariigi aastapäeval kogunes seltskond Tarvastu mehi Ennuksemäele, et punkri ümbrus korda teha. Kevadel koristamine jätkub. Foto: Alar Karu

Tarvastu valla meeste klubi on käinud Ennuksemäel kunagise metsavendade punkri ümbrust korrastamas ning kavatseb seal aset leidnud sündmused võimalikult täpselt järeltulevatele põlvedele jäädvustada.


Laupäeval käis Tarvastu vallavanem Alar Karu koos projekteerijaga Ennuksemäel, et punkri ehitamine läbi arutada.



«Otsustasime, et läheme täisprojekti peale, taotleme Lea­der-programmist raha ja taastame punkri,» rääkis vallavanem. «Kujundame sellest metsavendade tegevust kajastava õppe- ja turismiobjekti, et noored inimesed saaksid oma koduvalla minevikust rohkem teada.»



Karu jutu järgi on ta plaane arutanud maaomanikuga ja too on ettevõtmisele rohelise tee andnud.



«Ennuksele võiks viia tähistatud matkarada, lähedal võiks olla infotahvel seal aset leidnud sündmuste kohta, lõkkeplats ja telkimiskoht,» loetles vallavanem juba välja käidud mõtteid.



Mõte punkriga midagi ette võtta tärkas Tarvastu valla, muuseumi ja raamatukogu rahval kahe aasta eest seal mail matkates.



«Leidsime punkri august veel padrunikesti, kuulipildujakettaid, relvade tükke, välipudeleid ja muud sellist kraami,» meenutas Alar Karu. «Näha on söestunud seinapalke, ahjukohta ja pliidiraudu.»



Praegu tähistab punkri asukohta puurist, mille juurde vallarahvas vabariigi aastapäeval lillekimbu viis ja seal küünlad süütas. Samal päeval võtsid mehed maha võsa ja puhastasid ümbruse risust. Järgmine samasugune ettevõtmine on kavas kevadel.



Alar Karu ütles, et talvel pääseb autoga umbes poole kilomeetri kaugusele Ennuksemäest, suvel aga sunnib liigniiske pinnas sõidukid kahe kilomeetri kaugusele jätma. Mäe lähedusse pääseb kahelt poolt Raassilla kruusakarjääri.



Vallavalitsuse majandusnõunik Rein Anton ütles, et õige pea pannakse internetti üles punkri koordinaadid, et soovijad selle GPS-seadmete abiga üles leiaksid.



Ennuksemäe punkri rajasid 1944. aastal sealsamas läheduses elavad Jaan ja Evald Sova, kellega hiljem liitus veel kümmekond metsavenda. Soode vahel asuvale metsa kõrgendikku kaevatud muldonnile pääses ligi kahe maskeeritud luugi kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles