Metsa­ühistute suvepäevad osutusid edukaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel nädalavahetusel olid Järvamaal Eesti esimesed metsaühistute suvepäevad, millega taheti erametsaomanikele ühistute tööd tutvustada.

Mittetulundusühingu Kesk-Eesti Metsaomanikud juhatuse esimehe Peep Põntsoni sõnul pakkusid kohaletulnutele kõige rohkem huvi tuntud teadlaste, ühiskonnategelaste ja poliitikute Vootele Hanseni, Mart Nuti, Rein Taagepera ja Andres Tarandi ettekanded.

Erametsad kasvasid põllumaade arvelt

Vootele Hansen pidas ettekande metsade majandamisest, Mart Nutt rõhutas kodakondsuspoliitika keskset osa riigipoliitikas, Rein Taagepera kõneles konfliktsest eesti käitumiskultuurist ning Andres Tarand rääkis kliimasoojenemise ohtudest.
Vootele Hansen ütles, et praegu on pool metsamaast eraomanike käes, kuid era­metsade pindala on kasvanud põllumaade metsastumise tõttu.

Seega pole tema arvates eraomanikel põlvest põlve edasi antud teadmisi metsade majandamisest ja sellepärast tehakse nende majandamises palju vigu, millest tulenev kahju on suur.

Metsaühistute abiga võiksid erametsaomanikud Hanseni sõnul neid vigu vältida.
Praegused metsaühistud koondavad tema kinnitust mööda ainult väikest osa metsaomanikest.

Toetust vajavad ka eraomanikud

Peep Põntsoni sõnul leidsid suvepäevadel peetud ümarlaua eestkõnelejad Teet Killing, Toomas Lemming ja Üllar Metsand, et riik peaks toetama eelkõige füüsilisest isikust metsaomanikke ning praegune olukord, kus toetatakse omanikfirmasid, ei ole otstarbekas.

Eestkõnelejate arvates on metsaomanike edu võti suurem aktiivsus metsade majandamisel ühistegevuse kaudu.

Korraldaja ütlemist mööda leiti raskete teemade arutamise kõrvalt aega ka kanuusõiduks ja vibulaskmiseks.

Tuntud entomoloog Urmas Tartes tutvustas metsa- ja veeputukaid ning Maime Saar ravimtaimi. Põnevust pakkus öine liblikapüük.

Põntson lisas, et suvepäevad osutusid populaarseks ning mitu osavõtjat avaldas soovi, et need muutuksid traditsiooniliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles