Kaheksa soovitust folgikülalisele

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Folgiaegne Viljandi erineb tavalisest Viljandist üsna sama palju kui päev ööst, sest korraga on linnas tavalisest kaks korda enam rahvast.


«Sakala» toimetus annab kaheksa lihtsat soovitust, millega algaja folgiline Viljandis neil neljal päeval arvestama peaks.

1. Vali sobivad rõivad!

Traditsiooniliselt võiks folgipeol kanda heledaid linaseid rõivaid ja lahtisi jalanõusid, kuid tänavu tasuks enne lossimägedesse kontserdile suundumist ilmateadet vaadata.

Vihma tõttu olid peoplatsid veel eilegi porised. Seega oleks ehk mõistlikum selga panna tumedad rõivad ja jalga midagi kalossi või kummiku sarnast. Samas lubab prognoos lähipäevadeks kuuma ja kuiva ilma, mistõttu võivad linased rõivad ja lahtised jalanõud jällegi hinda tõusta.

Vihma vastu tasuks end igal juhul kindlustada ja selleks ei sobi vihmavari, vaid korralik keep. Ühekordsete keepide müük on mõnel folgipeol olnud üks tulusamaid ärisid ja seetõttu oleks mõistlik need juba varem ära osta. Siis võib kindel olla, et kui piisad langema hakkavad, on midagi peale tõmmata. Vastasel korral võid end leida paduvihmaga ootamas pikas järjekorras, et tavahinnast mitu korda kallimat kiletükki saada.

2. Ole varakult kohal!

Pika järjekorraga tuleb arvestada neil, kes jätavad kontserdipileti ostmise viimasele hetkele, mis on pool tundi enne kontserti. Kui Kirsimäel ja Kaevumäel ei sünni sellest ehk suuremat kahju kui paarist esimesest laulust ilmajäämine, siis kultuurimaja hoovi ei pruugi pool tundi enne algust kohale saabuja pääsedagi.

See kehtib iseäranis laupäeval kell 22 algava Minu Isa Oli Ausus Ise esinemise kohta. 2008. aastal kogunes laupäeva õhtul toona üsna tundmatut Zetode bändi kultuurimaja taha kuulama selline rahvahulk, et paarkümmend minutit enne kontserdi algust ulatus piletijärjekord 60-70 meetri kaugusele ning selle lõpus seisnutel polnud enam mingit lootust kontserdist osa saada. Liiga palju aega oleks kulunud, et pilet kätte saada, ja liiga palju rahvast oli hoovis, et sinna sisse pääseda.

Minu Isa Oli Ausus Ise on festivalil olnud alati üks populaarsemaid esinejaid ning kui ilm on enam-vähem kena, lüüakse laupäeva õhtul kultrahoovis publikurekord.

3. Parkimiskohta tuleb otsida

Autoga Viljandisse tulijatel tasub arvestada, et folgipeo reedel ja laupäeval on parkimiskohtadega linnas alati kitsas käes. Kõik kesklinna parklad on pilgeni täis ja vanalinna tänava äärest on tühja kohta sama raske leida.

Õpetuseks võib öelda vaid seda, et kes varem tuleb, saab tõenäoliselt parema koha. Kindlasti tasub aga arvesse võtta, et kesklinnas on parkimine neljapäeval ja reedel kella 16-ni tasuline ning parkimiskellaga saab auto tänava äärde jätta kaheks tunniks.

4. Süüa saab mitmel pool

Folgi toidutänavalt võib leida väga erinevaid toite, nii võõramaiste rahvusköökide hõrgutisi kui kohalikku seapraadi. Loomulikult ei puudu ka hamburgerid ja kebabid. Enamasti tuleb süüa õllemööblil istudes ning papptaldrikult ja plastkahvliga, prae hinnad pole aga sugugi odavamad kui Viljandi statsionaarsetes söögikohtades.

Viljandi söögikohtade peamine mure neil päevil on see, kuidas teenindada võimalikult palju kliente võimalikult kiiresti. Sellele mõeldes on mõni toidukoht vähendanud menüüs olevate roogade valikut.

5. Passid

Piletilevis lõppes festivalipasside müük teisipäeval, kuid saada on veel päevapileteid ning kontsertide üksikpileteid.

Passe saab osta järelturult, sest igal aastal leidub kümneid või isegi sadu inimesi, kes neid müüvad. Müüjaid võib kohata eri foorumides ning hind on enamasti 55 eurot. Tavaliselt leidub nelja päeva pileti müüjaid ka reedel, kusjuures hind ei lange.

Kõige kindlam on pakkumisi leida pärimusmuusika festivali Facebooki leheküljelt, kus kommentaariumis võtavad sõna paljud piletipakkujad ja -soovijad. Sel aastal tundub soovijaid pakkujatest enam olevat.

6. Aega kulub rohkem

Kiire kõnniga jõuab Viljandis Vabaduse platsilt bussijaama viie minutiga. Folgi ajal see paraku ei kehti ja aega tasuks varuda vähemalt 15 minutit. Korraga on liikvel lihtsalt nii palju inimesi, et kiirustajal on keeruline nende vahelt läbi laveerida. Pealegi kohtab keskmine eestlane kilomeetrisel teelõigul vähemalt kolme tuttavat, kellega oleks viisakas paar lauset vahetada.

Kui liigutakse festivali alal ehk pärimeetris, tasuks tavaline ajakulu korrutada vähemalt viiega.

7. Osta bussipilet varakult!

Kes tuleb festivalile bussiga Tartust või Tallinnast, teab, et Viljandisse sõitvad bussid on sel ajal rahvast täis. Siia tulla on mitmel juhul aga lihtsam kui laupäeval või pühapäeval siit minema saada.

Nimelt on enamik busse läbisõitvad ja see tähendab, et Viljandist ei saa piletit ette osta. Mõned firmad annavad küll broneerimisvõimaluse, kuid on juhtunud, et bussijaamas on sõita soovijaid nii palju, et broneeritud pileti omanik ei suuda bussijuhile enda kohalolekust märku anda.

Bussile pääsemiseks peab sellistel juhtudel olema õnne ning viisakus tuleb ära unustada. Kui kindlasti on vaja laupäeval või pühapäeval siit bussiga ära sõita, tuleks leida buss, mis alustab teekonda Viljandi bussijaamast, ja sellele pilet võimalikult vara ära osta.

8. Istuma pääseb enne kontserti

Kogenud festivalikülaline teab, et neli päeva kestev pidu mõjub seljale laastavalt. Kui kontserdipaika jõuda vahetult enne ansambli esinemise algust, on kõik istekoha hõivatud. Alati võib istuda maha, kuid see pole väga meeldiv, sest inimesed käivad pidevalt ees ja taga ning selga toetada on raske.

Kui on kindel plaan istumiskoht leida, tuleks kohal olla 20-30 minutit enne kontserdi algust. Järgmine võimalus endale istekoht leida on siis, kui esinemine on kestnud 20-30 minutit ning osa publikust minekule asutab.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles