Vaktsiinibuss ootab laupäeval kaitsesüsti saama

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puugibuss seisab Vabaduse platsil maavalitsuse hoone ees 25. augustil kella 10—19.
Puugibuss seisab Vabaduse platsil maavalitsuse hoone ees 25. augustil kella 10—19. Foto: Viljandi maavalitsus

Vaktsineerimisbuss ootab laupäeval, 28. juulil nii Viljandimaa elanikke kui festivali külalisi hepatiidi vastu kaitsesüsti saama kella 10—19 Viljandi spordihoone ees.


Viljandi maavalitsus jätkab kampaaniat «Viljandimaa hoolib, hooli Sina ka!», mille käigus vaktsineeritakse elanikke A- ja B-hepatiidi vastu kuni 50-protsendilise soodushinnaga.

«Oluline on tervete inimeste kaitse,» on rõhutanud maavanem Lembit Kruuse vaktsineerimise olulisust.

Liikuvas vaktsineerimiskeskuses on lisaks hepatiitidel võimalik teha kaitsesüsti puukentsefaliidi vastu.

Vaktsineerida on võimalik nii A- kui ka B-viirushepatiidi vastu. Samuti on saadaval kombineeritud vaktsiin A- ja B-hepatiidi vastu. Pikaajaline kaitse haiguse vastu saavutatakse pärast kahte A-viirushepatiidi vaktsiini annust või pärast kolme B-viirushepatiidi vaktsiini annust. Kombineeritud vaktsiini kasutades saavutatakse kaitse pärast kolme annuse süstimist.

Viljandi maavalitsuse peaspetsialisti Luule Vitsuri jutu järgi saavad vaktsiinibussi külastada nii esimest vaktsiiniannust soovijad kui ka kordusvaktsineerimisele tulijad. Soodustused kehtivad kõigile. Kaasa tuleb võtta isikukoodiga dokument ja kui on, siis ka immuniseerimispass. Enne on Vitsuri sõnul soovitav konsulteerida perearstiga.

Olenevalt vaktsineeritava vanusest ja hepatiidivastase vaktsiini tüübist on ühe annuse soodushind 11.85–20.72 eurot, millele lisandub protseduuri eest 1 euro teenustasu. Tasuda saab nii sularahas kui pangakaardiga.

Tänavu juunis peatus vaktsiinibuss Viljandis kolmel päeval, 9., 12. ja 14. juunil. Selle aja jooksul süstiti 456 doosi eri hepatiidivaktsiine. Lisaks sai teha puugivaktsiini süsti ning seda võimalust kasutas 100 inimest. Vaktsiinibuss oli Viljandis ka 18. juulil, mil soovijatele tehti kokku üle 100 vaktsiinisüsti.

Hepatiit ehk kollatõbi on maksapõletik, mille põhjuseks on nakatumine kas A-, B-, C-, D- või E-hepatiidi viirusega. Peiteaeg on pikk — kolm nädalat kuni kolm kuud või rohkem — ja seepärast kulub kaua aega, enne kui haigusnähud ilmnevad. Tüüpilised ägeda haiguse sümptomid on kollane nahk ja kollakad silmavalged, väsimus, kõhuvalu ja iiveldus. Tervenemiseni võib kuluda mitu kuud.

A-hepatiit kandub edasi otsese kontakti, pesemata käte, saastunud vee ja toiduga. Peamiseks vältimise võimaluseks on elementaarsete hügieeninõuete järjepidev täitmine. Parimaks ennetusvõimaluseks on vaktsineerimine.

B-hepatiit on väga nakkav ning viirus kandub edasi nakatunud inimese vere või kehavedelikega. Parim kaitse B-hepatiidi vastu on samuti vaktsineerimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles