Helsingi kunstnikud tõlgendavad Viljandis avatud näitusel aega

, kunstiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsija ja kunstnik Sanna Karlsson-Sutisna esitas näituse avamisel vaimuka performance’i «Tuhkatriinu».
Tantsija ja kunstnik Sanna Karlsson-Sutisna esitas näituse avamisel vaimuka performance’i «Tuhkatriinu». Foto: Mari Vallikivi

Viljandi linnaraamatukogu kolmanda korruse saalis on Helsingi kunstnikerühmitise Taevane Akadeemia näitus «Aeg».

Tuntud soome skulptor Kain Tapper (1930—2004) koondas 1970. aastatest alates kuni oma surmani enda ümber tegutsevaid professionaalseid kunstnikke, kelle kooskäimise üks eesmärk oli ühised krokiijoonistustunnid.

XX sajandi teise poole soome kunstimaailmas oli see mõtlemisviis üllatavalt akadeemiline, sest elava modelli järgi joonistamisele kulutatav aeg on ka sealses kunstiharidussüsteemis pidevalt kahanenud.

Teine akadeemik võttis teatepulga

Pärast Kain Tapperit võttis teine tuntud soome akadeemik Outi Heiskanen (sündinud 1937) iganädalase krokiitunni pidamise enda õlule ning pakub oma Helsingi kesklinna ateljees mitmesugustele loovisiksustele, nagu graafikutele, installatsioonikunstnikele, skulptoritele ja maalijatele, korra nädalas võimalust joonistada või maalida harilikult tantsijatest või performance’ikunstnikest modellide järgi.

Kooskäijad said päranduseks nüüdiskunsti vaatenurgast üsna iroonilisena tunduva nime Taevane Akadeemia. Viimane on kogu Soomes ainus kunstnikke praktilise tegevusega ühendav rühmitis.

Ühtlasi on Outi Heiskanen korraldanud suvelaagreid. Mitu korda on rühm välja astunud ühisnäitustega, jättes endale vabaduse esineda kõiksuguse loominguga, mis haakub vabamõtleja ja karismaatilise isiku Outi Heiskaneni kunstniku-kreedoga.

Osa loovisiksusi, keda Heiskanen Taevase Akadeemia ridadesse on kutsunud, pole aktiivse kunstieluga seotud. Oma valikuga edastab ta sõnumit, et baasoskuste arendamine on ühtviisi vajalik nii «sees- kui väljasolijatele».

Esimest korda on Taevase Akadeemia kunstnikud end piiranud, esinedes Viljandis eksponeeritud ühisnäitusel ambitsioonika teemaga «Aeg». Väljapaneku moto on Augustinuse mõtisklus: «Mis on aeg? Kui keegi seda minult ei küsi, siis ma tean. Kui ma aga seda küsijale seletada tahaksin, siis ma seda ei tea.» (Augustinus, «Pihtimused»). Lähemal vaatamisel selgub, et teema ei ole piiranud
ühegi kunstniku tõlgendamisvabadust. Ühel või teisel viisil on kõik teosed seotud ajaga.

«Maailm ei ole veel valmis» annab lähtepunkti

Näituse lähtepunktiks võib pidada Outi Heiskaneni graafilisi lehti «Maailm ei ole veel valmis», mis on valminud viimastel aastatel koostöös noore graafiku Janne Lainega. Müstilistes graafilistes lehtedes kujutab ta aega, mil miski juba eksisteerib, kuid inimesi veel pole. Kohal on need, kes olid enne meid. Aeg on kohal, kuid ometi nii kättesaamatu.

Paljudes töödes on tegeldud lineaarse ja tsüklilise ajaga. Kunstitegemine iseenesest on mõõdetav füüsilise ja kunst metafüüsilise ajaga.

«Aja» teema on lakooniliselt kokku võtnud Marja Hakala oma kontseptuaalse installatsiooniga «Eile. Täna. Homme» — minevikku enam ei ole ja tulevik pole veel saabunud. On ainult olevik.

Ilmselgelt ei aegu see kunstiteos kunagi.

NÄITUS
«Aeg»
• Helsingi kunstnikerühmitise Taevane Akadeemia näitus.
• Esinevad Juhani von Boehm, Marja Hakala, Merja Heino, Outi Heiskanen, Bambu Hellstedt, Petteri Hietanen, Heini Lehväslaiho, Jari Järnström, Satu Kalliokuusi, Sanna Karlsson-Sutisna, Maikki Korhonen, Michael Rahikainen ja Mika Vesalahti.
• Avatud Viljandi linnagaleriis 25. augustini.
Allikas: Mari Vallikivi

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles