Ministeeriumi otsus paneb vallajuhid õlgu kehitama

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seadusemuudatuse järgi ei pea omavalitsused enam noorsootööd toetama. Viljandi linn on igal aastal panustanud palju raha noorte ja sporditegevuseks. Sama liini lubatakse jätkata ka tulevikus ning mullu Männimäele ehitatud uhket ekstreemspordi sisehalli rahata jäämine ei ohusta.
Seadusemuudatuse järgi ei pea omavalitsused enam noorsootööd toetama. Viljandi linn on igal aastal panustanud palju raha noorte ja sporditegevuseks. Sama liini lubatakse jätkata ka tulevikus ning mullu Männimäele ehitatud uhket ekstreemspordi sisehalli rahata jäämine ei ohusta. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandimaa vallajuhid nimetavad absurdseks seadusemuudatust, mis võtab omavalitsustelt laste ja noorte tarvis mõeldud summad, ning lubavad tööd endisel moel jätkata.


Rahandusministeerium on otsustanud, et omavalitsused ei pea tagama alla poolteiseaastastele lastele lasteaiakohta ega toetama noorsootööd ja spordiorganisatsioone ning noorsoo- ja spordiüritusi.



Abja vallavanem Peeter Rahnel ütles, et nimetatud otsus on absurdne, sest ükski normaalne omavalitsus ei pane kinni noortekeskusi ega lõpeta spordiringide tegevust.



«Seda tehakse selleks, et riik saaks oma kohustusest loobuda ja seadustada selle, miks kaotame osa üksikisiku tulumaksust ja tasandusfondist laekunud raha,» selgitas Rahnel.



Seaduse järgi saab riik anda oma ülesandeid omavalitsusele, kui ta tagab samal ajal nende finantseerimise.



Abja vallavanem kinnitas, et noortele peab jääma koht, kus pärast kooli olla. «Lastele tuleb anda huvitegevuse võimalus ja näha elu helgemat poolt. Me ei saa saata noori tänavale,» lausus ta.



Ka Suure-Jaani vald ei kavatse noori ja lapsi toetuseta jätta. «Meil on plaanis ellu viia kõik varem kavandatud noorte suvelaagrid ja spordiüritused,» kinnitas vallavanem Maie Käba.



Tarvastu vallavanem Alar Karu kinnitas, et laste- ja noortetöö või spordi arendamisest ei loobuta ja noortekeskusi ei suleta.



Ta avaldas nördimust selle üle, et kuigi varem lubati kõigilt omavalitsustelt võrdselt kärpida, jäi peale suurte linnade tahtmine ning kõige rohkem kannatavad maapiirkonnad.



Kolga-Jaani vallavanem Kalevi Kaur rääkis, et kuigi väikesed vallad kaotavad eelarvekärbete tõttu kõige rohkem, pole võimalik nimetatud valdkondade arvelt kokku hoida.



«Kui lõpetame noorsootöö rahastamise, mida siis noored teevad? Kino ja teatrit meil ju pole,» kõneles ta. «Kärbetest tulenevalt tuleb jätta mõni töö tegemata, aga noorsootöö see kindlasti pole.»



Kaur lisas, et juhul kui noored unarusse jätta, oleks hiljem riigil hea näpuga näidata, et vald pole haldussuutlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles