Akadeemiasse pääsenud on teada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel nädalal tegid noored kultuuriakadeemias sisseastumiskatseid.
Eelmisel nädalal tegid noored kultuuriakadeemias sisseastumiskatseid. Foto: Kenno Soo

Eile avalikustati sügisest Tartu ülikoolis ja selle kolledžites õppima asuvate inimeste nimekirjad. Viljandi kultuuriakadeemias peaks sügisel õpinguid alustama 160 tudengit.

Tartu ülikooli vastuvõtu peaspetsialisti Kaja Karo andmetel võeti kultuuriakadeemia bakalaureuse- ja rakenduskõrgharidusõppesse riigieelarvelistele kohtadele 94 ja riigieelarvevälistele kohtadele 27 üliõpilaskandidaati. Magistritasemel asub tasuta kohal õppima 11 ja tasulisel kohal 30 tudengit.

Viljandi kultuuriakadeemia õppetalituse esindaja Lembe Rätsep ütles, et õppimatuleku kinnitamise tähtaeg on 20. juulil ning seega teemat pikemalt praegu kommenteerida ei saa. Ta mainis siiski, et avatud ülikooli õppima asujad selguvad alles augustis ja seega võib tudengite arv veel muutuda.

Populaarsus erineb erialati

Kaja Karo saadetud statistikast selgub, et kõige rohkem noori võeti akadeemiasse kultuurikorralduse erialale. Kolmekümnest huvilisest moodustavad kaks kolmandikku tasulisele kohale pääsenud.

Märkimist väärib asjaolu, et tasulisele kohale kandideerijaid võetakse kümnest bakalaureuse- ja rakendusõppe erialast ainult kolmele: lisaks kultuurikorraldusele veel huvijuhi ja loovtegevuse õpetaja ning raamatukogunduse ja infokeskkondade erialale.

Tasuta pääseb akadeemiasse kõige rohkem õppima tulevasi huvijuhte ja loovtegevuse õpetajaid: riigieelarvelistel kohtadel on neid tervelt 21, raha eest pääseb sama eriala õppima kuus inimest. Populaarsuselt järgnevad teatrikunsti visuaaltehnoloogia ja tantsukunsti eriala 12 huvilisega. Kõige vähem peibutasid koolimuusika ja pärimusmuusika eriala: mõlemasse võeti neli kandideerijat.

Magistrantuuris oli soosituim eriala inglise keeles õpetatav virtuaalkeskkondade loomine ja arendus, kuhu on tasulisele kohale märgitud 18 inimest. Riigieelarvelisi kohti sel erialal statistika järgi pole. Kahest tasuta erialast oli populaarsem organisatsiooni infotöö, kuhu võeti üheksa soovijat.

Meeldiv õpikeskkond

Sügisest Viljandi kultuuriakadeemias rahvusliku tekstiili erialal õppima asuv Maigi Parts rääkis, et mõte Viljandisse õppima tulla oli tekkinud juba põhikoolis. Soov tekstiiliga tegelda viis neiu pärast gümnaasiumi esialgu Tallinna, kus ta kevadel lõpetas rätsepa eriala. «Tundsin, et kultuuriakadeemias õppimiseks oli mul liiga vähe teadmisi ja kogemusi,» selgitas ta ning lisas, et on nüüd akadeemias õppimiseks valmis.

Partsi sõnul ei saa mainimata jätta ka Viljandi head elukeskkonda. Lisaks on neiu sõnul siit mugav Tartusse vanematekoju sõita.

Tallinnas õpingud katkestanud ja kultuuriakadeemia kasuks otsustanud viljandlane Anna Rosalie Uudre tõdes, et kodulinnas on head õppimisvõimalused. «Ma ei arva, et pärast keskkooli peaks tingimata teise linna minema,» ütles neiu, kes astus teatrikunsti visuaaltehnoloogia erialale. «Kui avaneb võimalus soovitud eriala kodulinnas õppida, kasutan selle ära,» lisas ta.

Lõplik nimekiri sügisel Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias õppima asujatest avaldatakse kooli kodulehel 23. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles