Otsmikule sihitud relvatoru lõpetas soomlaste leerilaagri

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm 16-17-aastast soome noort sattusid agressiivse mehe rünnaku ohvriks Pilistvere vaiksel peateel, poe ja kiriku vahelisel lõigul.
Kolm 16-17-aastast soome noort sattusid agressiivse mehe rünnaku ohvriks Pilistvere vaiksel peateel, poe ja kiriku vahelisel lõigul. Foto: Peeter Kümmel / Toomas Huik (montaaž)

Kultuurse ja turvalise kohana tuntud Pilistvere on sel suvel pidanud taluma ülbete jõmmide terrorit. Eelmisel nädalal langesid seal vägivalla ohvriks pastoraadis leerilaagrit pidavad soome noored.

Kohaliku koguduse õpetaja Hermann Kalmuse sõnul šokeeris hiljutine kogemus põhjanaabreid sedavõrd, et nad ei taha sellest avalikkuse ees rääkida. Küll aga soostus Kalmus vahendama seda, mida ta oli noorte suust kuulnud ning hiljem ise näinud.

Vaimuliku teada olid kaks leerilaagri neidu ja üks noormees neljapäeval kella 21 paiku küla  peatänaval kiriku ja kaupluse vahelisel lõigul jalutanud. Et samal ajal sadas kerget vihma, olid nad kolmekesi pugenud ühe vihmavarju alla. Poe poolt olevat neile lähenenud segase oleku ja ähvardava käitumisega noor mees. Kui nad kohakuti jõudsid, haaras tulija kinni leerilaagri rühmajuhi käsivarrest ning nõudis tungivalt midagi eesti keeles.

Püstol oimukohal

Soomlased eesti keelt ei mõistnud ning proovisid ründajaga suhelda nii soome kui inglise keeles, kuid see ei toonud tema käitumismotiividesse selgust. Ainsaks soomlastele arusaadavaks vastuseks jäi üks ropu sisuga ingliskeelne hüüatus. Noored pakkusid inglise keelt kasutades oma telefone ja raha, kuid neid ründaja ei tahtnud.

Tüdrukutega kaasas olnud poiss püüdis sõbrannat tülitaja haardest vabastada. Seepeale haaras too poisist kinni, võttis põuetaskust püstolitaolise eseme ning surus selle toru ohvri oimukohale. Samal ajal lõi ründaja poissi mitu korda jalaga.

Hetk hiljem tuli küla poolt teine mees, kes esimest ilmselgelt tundis, tõmbas tolle noortest lahti ning võimaldas neil pastoraadi poole pageda. Seda nähes olevat tülitaja põgenejate väitel teinud liigutuse, mis sarnanes õhku tulistamisega. Seda, kas tõepoolest lasti, ei osanud Hermann Kalmus öelda, sest põgenejate kirjelduse kohaselt olevat sel hetkel kõlanud vaid summutatud plaksatus, mitte kõrvulukustav kärgatus.

«Kui nad hüsteerilises olekus pastoraati jõudsid ja mulle loo ära rääkisid, helistasin kohe politseisse,» selgitas Kalmus. «Koostöös patrulliga tõime rahvamaja juurest grilliplatsilt pastoraadi juurde kolm venda. Nendega on siin varemgi probleeme olnud ning kuuldavasti oli nende käes ka püstolit nähtud. Ühes tundsidki soomlased ära ründaja.»

Kahtlustatav on vabaduses

Hetk hiljem, kui kahtlusalune oli politseiautosse pandud, algatasid tema vennad rüseluse, sõiduki uks kangutati lahti ja kahtlusalune päästeti välja. Hetk hiljem oli ta päkkade välkudes õhtuhämarusse kadunud.

Eile õhtuks polnud politsei kahtlustatavat uuesti kinni võtnud, kuid riigiprokuratuuri avalike suhete talituse nõuniku Carol Merzini teatel saadi temaga telefonitsi kontakti. Lepiti kokku aeg ja koht, kuhu kahekümnendates eluaastates noormees ilmub, et ta üle kuulata ning teha vajalikud menetlustoimingud. Kas menetlustoiminguks võib olla vahistamine, seda otsustab prokurör.

Nii kirikuõpetaja kui kaks anonüümsust palunud Pilistvere naist rääkisid, et sel suvel on nende küla elanikud olnud hädas kamba üleolevate noorukitega, kes kaheksa kilomeetri kaugusel asuvast Kabalast nende juures tüdrukuid jahtimas käivad. Seejuures olevat neil kombeks kõigiga küla vahel ülbitseda ning tüli norida.

«Neil on täielik karistamatuse tunne! Istuvad bussijaamas ja mõnitavad möödujaid. Samal ajal on meil siin aknaid lõhutud ja poodi sisse murtud,» rääkis üks naistest.

Kohalikud kaebasid, et karistamatuse tunne on nende kandis laialt levinud, sest korrakaitsjaid on maal harva näha. Lähim politseijaoskond on enam kui 20 kilomeetri kaugusel Suure-Jaanis. «Nad sõidavad siit päeval korra läbi, aga sel ajal, kui jõmmid laamendavad, on nad ammu kaugel. Ja isegi kui mõni pätt kätte saadakse, ei karistata teda kuidagi. Midagi pole parata: me peame siin olema ise enda turvamehed,» sõnas teine naine.

Soomlaste leerilaagris osalenud 28 noorest pakkis pärast neljapäevast vahejuhtumit kuus oma asjad ning sõitis tagasi kodumaale. Ülejäänud lõpetavad laagri homme.

 

ARVAMUS

HERMANN KALMUS,
Pilistvere koguduse õpetaja

Olukord on üsna õudne. Kogu küla on hirmul, kuid maainimestele omaselt elab enamik sissepoole ega söanda sekkuda. Minu arvates tuleb sellele siiski kiire lõpp teha. Mida me ootame? Kas seda, et kedagi tõepoolest tulistatakse?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles