Naabrite rokifestival meelitab kohale hulga eestlasi

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheliselt edukaim Eesti bänd Ewert and the Two Dragons esineb tänavu «Positivuse» pealaval. Eelmisel aastal oli ta veel tähtsuselt teisel laval, kuid nii kodust kaasa sõitnud kui kohalikke fänne jagus ka siis.
Rahvusvaheliselt edukaim Eesti bänd Ewert and the Two Dragons esineb tänavu «Positivuse» pealaval. Eelmisel aastal oli ta veel tähtsuselt teisel laval, kuid nii kodust kaasa sõitnud kui kohalikke fänne jagus ka siis. Foto: Gert Kiiler / Sakala

Eeloleval reedel ja laupäeval saab Läti mereäärses väikelinnas Salacgrivas peetaval festivalil «Positivus» kuulda tuntud tegijate kõrval ka uusi indie rock’i artiste.

Tänavu juba kuuendat korda asetleidva festivali peakorraldaja Girts Majors tunnistab intervjuus, et Eesti piirist kõigest kümne kilomeetri kaugusel peetaval üritusel on tähtis koht ka meie rahval. Ta peab silmas nii publikut, esinejaid kui korraldajaid.

Girts Majors, kuidas teil tuli mõte korraldada Lätis selline festival? Milline oli Lätis 2007. aastal pop- ja rokkmuusikafestivalide olukord?

Olime Riias kontserte korraldanud juba üheksa aastat, kuid tahtsime astuda sammu edasi ja meie erialal oli see üks võimalus. Sel ajal ei olnud Lätis eriti palju häid festivale ja tehti nalja, et kui tahad oma üritusele vee peale tõmmata, nimeta see festivaliks.

Miks valisite just indie rock’i suunitluse? See on ju suhteliselt riskantne: too Briti saarte juurtega muusika pole meie piirkonnas kõige populaarsem.

Teeme seda, mida oskame ja kõige paremini mõistame. Oleme ise sellise taustaga ja Läti raadiojaamad mängisid niisugust muusikat üsna palju. Pidasime tähtsaks, et meil oleks ka raadio toetus, sellepärast ei olnudki stiili eriti raske valida.

Millest lähtudes kutsute festivalile esinejaid?

Peaesinejad valime niisugused, kes meelitaksid inimesi kohale ja võimaldaksid müüa pileteid. Teisalt peavad ka väiksemad tegijad olema head — nii head, et meeldivad 25 000 inimesele. Peaesinejate kõrval pakume kuulajatele uut värsket muusikat: suurepäraseid live-esinejaid, kellel on eeldusi kasvada suurteks artistideks. Nende stiil ei olegi kõige tähtsam, peamine on, et nad annaksid vägeva kontserdi.

Kui lihtne on saada artiste Baltikumi-taolisesse suhteliselt vähe tuntud paika?

See ei ole eriti lihtne, sest festivalide hooaeg kestab Euroopas ainult paar kuud ja «Positivuse» tasemel on neid igal nädalavahetusel mitu — konkurents on tugev. Teisalt oleme üsna õnnelikud. Meil on vedanud, sest oleme saanud peaaegu kõik artistid, keda tahtsime.

Kas mõni on tulemata jätnud sel põhjusel, et oleme Euroopa ääremaa?

Ainuüksi sellepärast mitte, oma osa mängivad ka muud tegurid.

Miks valisite festivalipaigaks just mereäärse Salacgriva? Kui suurt rolli mängis tõik, et Eesti piir on lähedal ja ka siitpoolt võib saada hulga publikut?

Valides festivalipaika, pidime esialgu otsustama, kas teha üritus linnas või sealt väljas. Otsustasime, et teeme linnast väljas ja siis olime juba ühel nõul: paik peab asuma mere ääres. Võimalikult lihtne juurdepääs oli järgmine tähtis eeldus ning Via Baltica on ainus korralik Riiast põhja poole viiv mereäärne maantee. Nõnda leidsimegi selle paiga ja Eesti lähedus andis veel ühe plusspunkti. Otsus sai tehtud.

Kui ohtralt väliskülalisi on «Positivusel» ja kui suur osa neist võib olla Eestist?

Eestlasi oli eelmisel aastal umbes 1500. Teist 1500 tuli Soomest, Leedust, Ühendkuningriigist ja muudest riikidest kokku.

Kas teid üllatab, et festival on muutunud eestlaste seas nii populaarseks?

Oleme iga eestlase üle õnnelikud! Teie indie-skeene on palju tugevam kui Läti oma ning Baltikumi tugevaim bänd, Ewert and The Two Dragons on pärit just teilt. Meil on Eesti muusikamaailmaga eriti indie valdkonnas soojad ja tugevad suhted.

Viimastel aastatel oleme promonud festivali ka teie riigis ja olin üllatunud, kui lihtne ja meeldiv on eestlastega koostööd teha. Osa produktsiooniteenuseid tuleb samuti Eestist, festivali meeskonnas on eestlasi ja meil on nendega ainult head kogemused.

Tänavu on Eestist pärit esinejaid 21. See on märkimisväärne arv. Üles ei astu lihtsalt teie paremad artistid ja DJ-d, vaid meil on lausa «Tallinn Music Weeki» lava ning mõistagi mängivad eestlased festivalil väga suurt rolli!

Kuidas olete suutnud hoida festivali nimele vastavat atmos­fääri? Eelmisel aastal ei torganud silma ühtki negatiivset vahejuhtumit. Jah, purjus inimesi oli, aga kus neid ei oleks.

Meie tiimis on positiivsed inimesed, see on meie maailmavaade. Pealegi naudib rahvas laval toimuvat. Inimesed, kes muusikat tõesti armastavad, on edu tähtsaim osa. See kehtib nii korraldajate kui külastajate kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles