Nelja nime kandnud kooli vilistlased tulevad kokku

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
August Kitzbergi gümnaasium
August Kitzbergi gümnaasium Foto: Sigrid Koorep / Sakala

Karksi-Nuias on nüüdseks keskharidust jagatud 55 aastat ja seda juubelit tähistab koolipere homme suure vilistlaste kokkutulekuga. Samas võib nende klassitunnistustel kohata nelja erinevat kooli nime.

Alates 2008. aasta sügisest kannab õppeasutus nime August Kitzbergi gümnaasium. Enne seda muudeti 1957. aastast pärit Nuia keskkool 1994. aastal Karksi-Nuia keskkooliks ning vähem kui pooleteise aasta pärast võeti nimena kasutusele Karksi-Nuia gümnaasium.

Nagu käsi mäletab

Praegune Kitzbergi gümnaasiumi direktor Jaak Israel ütles, et kui ta räägib endast vilistlasena, siis mainib ikka Karksi-Nuia gümnaasiumi, kuigi tegelikult on lõpetanud Nuia keskkooli.

Praegusest haridusasutusest kõneldes on tema sõnul teinekord vaja selgitada, kus see asub. Sellisel puhul ei pääse mööda Karksi-Nuia nimetamisest ning seetõttu pandi ka vilistlaste kokkutuleku kuulutussele selgitav nimevariant.

24. lennu vilistlane graafik Marko Mäetamm nentis, et temale on tuttavaim Nuia keskkool. «Nii nagu omal ajal sadu kordi vihikutele ja igale poole mujale tuli kirjutada. Käel on oma mälu,» lausus ta.

Erilist vajadust kooli ametlikku nime kasutada pole tema tõdemust mööda olnud, aga kui tuleb jutuks, kus koolis ta on käinud, siis lausub ta, et Karksi-Nuias. Kitzbergi nimi seostub graafikule rohkem kujuga mäeveerul kui keskkooliaastatega.

Mäetammest aasta varem lõpetanud Aivar Bergstein räägib endast samuti kui Nuia keskkooli vilistlasest, aga nüüd on kohalikust koolist kõneldes ka Kitzbergi gümnaasium juba omaseks saanud.

Kirjamehe auks pandud nimi on hästi kohanenud paljude hilisemate õpilaste seas, kes olid küll suurema osa kooliajast käinud Karksi-Nuia gümnaasiumis, aga lõputunnistusel seisab Kitzberg.

«Viimasel ajal on seda nii palju kasutatud, et lihtsalt jäi külge,» lausus Kaisa Vallas. Temaga koos tänavu gümnaasiumi lõpetanud Terttu Tammaru nõustus samuti, et uue nimega ollakse harjunud ja nemad räägivad endast kui Kitzbergi gümnaasiumi vilistlastest.

Tammaru tõdes, et ajaliselt oli kooli eelmine nimi tema õppeajal kauem, kuid uus sai kohe omaseks. Viimane, 52. lend pole aga endist nime unustanud. Lõpusõrmusele August Kitzbergi gümnaasiumi lühendi juurde lasti väikeselt graveerida ka Karksi-Nuia gümnaasiumi esitähed. «Nii tundus õige,» tõdes Tammaru.

Karksi-Nuia gümnaasiumi nime all tundus oma koolist rääkida kõige omasem eelmise kümnendi lõpetajatel. «Olen käinud Nuia keskkoolis, Karksi-Nuia keskkoolis ja Karksi-Nuia gümnaasiumis ning see viimane on ainus ja õige,» tähendas Kuldar Toomal 45. lennust.

2005. aasta abituriendid astusid Nuia keskkooli, kuid lõpetasid juba Karksi-Nuia keskkooli. Peatselt muutus nimi jälle ning viimane variant kinnistus õpilastes. Andre Aavastik lausus, et oma koolist kõneldes tuleb suule ikka see nimi, mille all sai õpitud ja mida kannab lõputunnistus.

2010. aastal lõpetanud Mariann Kruuse kuulus teise lendu, kelle haridustõendil oli kirjas Kitzbergi nimi. Sellegipoolest on tema sõnul mugavam nimetada kooli Karksi-Nuia gümnaasiumiks.

Koolimajas pidu ei tule

Direktor Jaak Israel usub, et nimekujude rohkusest hoolimata saabub kokkutulekule kuni 700 külalist, kelle hulgas on nii vilistlasi kui praegusi ja endisi õpetajaid. «Ei ole keelanud tulla ka neil, kes on lõpetanud ainult üheksa klassi ja siis ära läinud, aga tunnevad oma lennuga sidet,» ütles Israel. Sellisel juhul tuleb vilistlasel ära märkida, et ta on küll käinud vaid põhikoolis, aga võiks olla selle lennu juures, kellega oleks lõpetanud XII klassi.

Vilistlaspeoks võetakse kasutusele Karksi-Nuia kultuurikeskus ja selle kõrval olev asfaltplats, mis kaetakse peotelgiga. Lauda broneerima ei pea, need on lendude järgi nummerdatud. Tervituseks saab kringlit ja šampust ning toidutelgist on võimalik joogi- ja söögipoolist juurde osta.

Israel rääkis, et esialgu arvestatakse laua kohta paari­kümne inimesega ja kui mõnest lennust tuleb rohkem, saab istekohti ümber sättida. «Loodame, et igast lennust tuleb kohale vähemalt pool,» lausus ta.

Päeva alustama on vilistlased palutud renoveeritud koolimajja. «Näiteks 37. lennust on 20 inimest tellinud majaekskursiooni,» märkis direktor. Kooli uksed on avatud kõigile.

Kell neli pärastlõunal algab aulas aktus. Saal mahutab umbes 200 pealtvaatajat, ülejäänud saavad koolimajas ringi uidata ja kuulata aulas toimuvat läbi kõlarite. «Üldheli kostab kogu koolimajas ja õuegi ning videopilt kuvatakse väljaspool aulat olevale ekraanile,» ütles direktor.

Koolimaja on avatud kogu nädalavahetuse, aga suur vilistlaspidu peetakse hoopis Karksi-Nuia keskuses. See otsustati juba sügisel.

«Kool on haridusasutus ja sellist pidu pole seal hea teha,» lausus Israel. Ta meenutas, et pärast eelmist kokkutulekut oli hoones vaja väga palju koristada.

«Pealegi ei kannata võimla akustiline pool kriitikat,» tõdes ta. «Seal polnud eelmisel kokkutulekul heli üldse kuulda. Ainult müra. Isegi kõrvalistujaga ei saanud rääkida.»

Tema sõnul läksid toona paljud peolt just sellepärast ära, et polnud võimalik suhelda. «Vilistlased tahavad ju koos istuda ja tuju tõustes tantsu lüüa, aga seda võimlas teha ei saanud. Muusika asemel kostis vaid müra.»  

Nüüd on suur tantsuruum kultuurikeskuse saalis, kust kuvatakse pilt telki. Õhtujuhiks valitud Peeter Oja veab mälumängu ja oksjonit ning keskööl lasevad lennud ja õpetajad taevasse soovide laterna. Nii lendab Kitzbergi kuju tagant pühapäeva hakul minema üle poolesaja Hiina laterna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles