Selle aasta maasikad on hilisemad

, sakala@ajaleht.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad maksavad Viljandi turul keskmiselt kolm eurot kilogramm. Eelmise aastaga võrreldes on hinnatase jäänud samaks.
Maasikad maksavad Viljandi turul keskmiselt kolm eurot kilogramm. Eelmise aastaga võrreldes on hinnatase jäänud samaks. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kui eelmisel aastal hakkas juuli algul maasikahooaeg juba lõppema, siis tänavu see alles algas.

Jaheda ja vihmase kevade tõttu valmivad marjad hiljem ning viimased maasikad korjatakse kasvatajate hinnangut mööda juuli lõpul.

Viiratsi valla Suur-Närska talus valmisid esimesed maasikad peremees Aivar Veske sõnul lausa kolm nädalat hiljem. Põhumultšil kasvavatel marjadel leidub mädanikku ja hallitust. Veske arvas, et maasikasaak tuleb alla keskmise, kuid erinevuse eelmise aastaga saab teada alles hooaja lõpul.

Abja valla Koidu talu perenaise Tuuli Vaaraku hinnangul saab saak kannatada. «Vihma on liiga palju ja maasikatele on tekkinud plekid,» lausus ta. Kokkuvajunud ja pehmeid marju ei saa turul müüa, sest ostja tahab raha eest saada parimat.

8. juunist Viljandi turul maasikaid müünud valgamaalane Heino Ilisson ütles, et tema Udsu talus kasvavad maasikad kile peal. «Kile hoiab hästi soojust ning maasikad valmivad palju kiiremini,» ütles rõõmsatujuline müüja ning osutas valminud marjadele.

Ilisson kinnitas, et liigne niiskus teeb maasikatele kahju, kuid temal tõotab saak tulla suurem kui eelmisel aastal, sest mullu jättis kuumalt alanud suvi marjad kiduraks.

Ene Kõvatomas ütles, et tema maasikad kasvavad Suure-Jaani vallas ilma ühegi väetise ja mürgita ning saagi üle ei saa kurta. «Maasikad valmivad küll hiljem, kuid mädaplekkidega marju on vähe,» lisas perenaine.

Kuigi Viljandi turul on maasikaid juba mitu nädalat müüdud, kinnitavad kasvatajad, et marjade valmimise kõrgaeg alles algab. Seega tasub neid lähemal ajal säilitamiseks osta, sest müüjaid on palju ning lettidelt leiab eri sorte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles