Seenesuvi algas Eestimaal tänavu tavalisest mitu nädalat varem

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mükoloog Kuulo Kalamehe hinnangul algas suvine seenehooaeg paar nädalat tavalisest varem, ent see asjaolu ei anna alust edaspidiseks ennustusi teha.

Kui enamasti juhatavad kukeseened suvise seeneaja sisse jaanipäeva paiku, siis sedapuhku leiti kollaseid kübarakandjaid juba juuni algul.

Nüüd võib tuntumatest söögiseentest kukeseene kõrval leida pilvikuid, puravikke ja riisikaid. Paljude kübarakandjate hooaeg algabki juulis.

Kalamees tõdes, et varajast seeneaega on soosinud ilm: vihma sajab parajalt ning ka sooja jagub nii, nagu seentele meeldib.

Milliseks kujuneb seenesaak augustis ja sügiskuudel, on tema sõnul ennatlik hinnata.

«Ega praegugi ole veel pikalt midagi rääkida, sest kõrghooajani läheb aega,» lausus ta.

Juuni viimasel päeval Põlvamaa metsa retke teinud huvilised leidsid muu hulgas kaks seent, mida tavaliselt kohtab alles augustis ja sügiskuudel —  pihkased liimikud.

Märkimist väärib, et üks liimik oli juba suur ja vana, mis tähendab, et see oli mullast sirgunud mõni aeg varem. Teinegi polnud väikene nups, vaid täiskasvanud kübarakandja.

Kuulo Kalamees hindas, et tegu on erilise leiuga, sest tema andmeil pole pihkast liimikut nii vara leitud. Mükoloog talletas seene leiuaja ja -koha oma andmebaasi.

Söödavatest seentest rändasid juuni viimasel päeval peale kukeseente ja pihkase liimiku korvi mõni pilvik ning paar taldrikutäit kännumampleid, ette juhtus ka ussitanud puravik.

Kuigi seeni leidus, jäi saak üldiselt kesiseks. Siiski oli näha, et uus sats kukeseeni hakkab just tulema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles