Külmaseen maalis puu sisse pildi

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mare Köst näitab vahtralehe kujutisega
lepaketast.
Mare Köst näitab vahtralehe kujutisega lepaketast. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Suur oli Kärstnas elava Mare Kösti üllatus, kui väimees talle vabariigi aastapäeval eriskummalise puuketta kinkis.


«Ema, tõin sulle rõõmupuu!» oli väimees öelnud, kui andis üle lepatüvest välja lõigatud jupi, mille keskele oleks keegi justkui maalinud vahtralehe kujutise.


Köst tunnistas, et tal oli kauni loodusliku kunstiteose üle väga hea meel ning ta jätab selle mälestuseks.



Naine rääkis, et mehed olid läinud metsa puid tegema ja võtsid muu hulgas maha ühe noore lepa, milles kujutis peituski. See jooksis puu tüves üsna maapinna lähedal vaid tosina sentimeetri pikkuselt.



«Ma olen loodusega ikka palju kokku puutunud, aga midagi sellist varem näinud ei ole,» sõnas Köst. «Täpselt nagu vahtraleht lepatüve sees! Mis see võiks küll olla?»



Pildi põhjal kujutist uurinud Eesti maaülikooli metsandus- ja maaehitusinstituudi erakorraline teadur, metsapatoloog Märt Hanso ütles, et puutüve sisu on moondunud areneva juurekaelamädaniku tõttu. See haigus esineb nii leht- kui okaspuudel.



Süüdlaseks on tema sõnul arvatavasti üks meie külmaseeneliikidest.



Külmaseente mädanik puutüve juurekaela piirkonna ristlõike pinnal on klassikaliselt sakilise servaga.



«Muidugi on aga haruldane sedavõrd kaunis vahtralehe kujutis, mille mädanik sel korral on loonud,» hindas Hanso. «Mõistan täielikult omanikku, kes soovib seda puidupala mälestuseks hoida.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles