Kultuurimaja remondi lõpp paistab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuurimaja sisemus on suures osas valmis, kuid selleks, et hoovis töö lõpetada, on vaja aega ja ilusat ilma.
Kultuurimaja sisemus on suures osas valmis, kuid selleks, et hoovis töö lõpetada, on vaja aega ja ilusat ilma. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi kultuurimaja remont on jõudnud lõpusirgele ning järgmise nädala algul hakkab poliitikute ja ametnike komisjon hoonet üle vaatama, et kontrollida, kas ehitusfirma on tööd ikka korrektselt teinud.

Viljandi majandusameti juhataja Reevo Maidla tunnistas, et ehitus ja hoone sisustamine on läinud algul plaanitust veidi kallimaks, kuid lisakulu on siiski olnud väike.
«9800 eurot koos käibemaksuga,» vastas Maidla küsimusele, kui palju ehituse hind kallines. «Seda on pisut enam kui pool protsenti.»

Kui linnapea ehitusfirma Silindia juhiga lepingu sõlmis, kinnitati remondi hinnaks 1,79 miljonit eurot. «Töö käigus on üllatusi ette tulnud,» nentis Maidla. Nii vajas laekarniis põhjalikumat uuendamist kui pelgalt värvimine ja selleks tuli kohale kutsuda restaureerijad. Samuti ilmnes, et saali põrand oli vajunud ning lava kandekonstruktsioon vajas väljavahetamist.

Ehitajatel on kiire

Ehitusplatsil on viimastel päevadel käinud kibe töö.

«Nagu mesilased tarus,» kirjeldas projektijuht Vello Veelmaa ehitajate tegevust ning mainis, et mõni mees tuleb platsile juba varahommikul enne kella seitset.

Veelmaa lausus, et seest on kultuurimaja enam-vähem valmis. «Praegu käib saalis parketipanek ning ruumide pesemine,» rääkis ta.

Kultuurimaja hoovis pole tööd nii kiiresti kulgenud: seal pidurdas kiviparketi valmimist vihmane ilm. Siiski avaldas Veelmaa usku, et ettenähtud ajaks on töö lõpetatud, ja lisas, et hoovi valmimine nõuab kolm tööpäeva.

Ehitus peab valmis olema veel sel nädalal, sest nii on linnavalitsus lubanud enam kui aasta tagasi Ettevõtluse Arendamise sihtasutusele (EAS). Suurem osa remondile kulunud 1,8 miljonist eurost tuleb nimelt EAS-i kaudu euroliidu abirahana.

«Oleme graafikus,» kinnitas abilinnapea Rein Triisa.

Esmaspäeval moodustas linnavalitsus seitsmeliikmelise komisjoni, kes peab remonditud hoone enne ehitajalt vastuvõtmist heaks kiitma. Triisa hinnangul peaks töö lõppema õigel ajal ning olema ka kvaliteetne.

Sisustamine ootab

Kui Silindia on ehituse linnale üle andnud, kulub veel aega maja sisustamiseks. Sisustus on maksma läinud ligi 250 00 eurot ehk 50 000 euro võrra rohkem, kui oli algul plaanis. «Pidime tegema kaheksa riigihanget ja on üsna võimatu prognoosida, kui palju need kokku maksma võiksid minna,» selgitas Maidla.

Kultuurimajale ostetakse uus valgus- ja heliaparatuur, lavamehhanismid ja -tekstiilid, saali toolid ning ülejäänud mööbel. Osa sellest seatakse kohale sel ajal, kui ehitajad tööd lõpetavad, suurema osa mööblist ja tekstiilist saab aga majja tuua pärast nende lahkumist.

Linnajuhid plaanivad, et kultuurimaja oleks lõplikult valmis juuli lõpul asetleidva Viljandi pärimusmuusika festivali ajaks. Siis on majja juba kavandatud mõned õpitoad ning hoovi seatakse üles folgipeo lava.

Kui volikogu täna linnavalitsuse kava heaks kiidab, nimetatakse kultuurimaja 1. septembril ümber Sakala keskuseks ning selle kaudu hakatakse korraldama kogu Viljandi kultuurielu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles