Riik aitab noortel suve töökalt veeta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuni 13-aastased lapsed eelistavad suve veeta laagris, suuremad soovivad sellal pigem töötada.
Kuni 13-aastased lapsed eelistavad suve veeta laagris, suuremad soovivad sellal pigem töötada. Foto: Ants Liigus

Paljud koolinoored tahavad suvel puhata teistega koos laagris või teha tööd, kuid kõigil ei pruugi see võimalik olla, sest laagrituusikud on kallid ja malevas napib kohti.

Haridus- ja teadusministeerium eraldas hasartmängumaksu nõukogu otsuse alusel 827 874 eurot, mis võimaldab 27 572 noorel laagrites soodsamalt osaleda.

«Riigi tugi suvelaagritele on väga vajalik. Nii peavad lapsevanemad laagrituusiku eest vähem maksma ning suureneb noorsootöö teenuste kättesaadavus,» ütles Eesti noorsootöö keskuse peaekspert Liis Proos. «Oluline on ka laagrite sisulise töö kvaliteet, mida saame mõjutada riikliku tervistava ja arendava puhkuse programmiga.»

Eestis tegutseb 24 noortelaagrit ja hulk projektlaagreid. Proos märkis, et programmid on väga mitmekülgsed ning pakutava seast peaks igaüks leidma meelepärase.

Hiljutise noorteseire aastaraamatu andmeil on viimase kolme aasta jooksul noortelaagris osalenud enam kui pooled kuni 15-aastased noored. 7—13 aasta vanused eelistavad veeta suve laagris, suuremad soovivad sellal pigem töötada.

Tänavu suvel saab malevas riigi toel tööd ligi 5000 noort, kuid nõudlus on suurem.

«Peamised tööandjad on noortele omavalitsused ja aasta-aastalt järjest enam ka ettevõtjad. Töö pakkujaid pole kahjuks siiski piisaval hulgal, et kõik malevas osaleda soovivad noored seda teha saaksid,» nentis Proos. «Hea on, et maleva tegevusareaal laieneb, näiteks hiljuti hakkas Tartus teadusmalev satelliiti ehitama. Siinkohal kutsun ka teiste teadus- ja tööstusharude esindajaid üles maleva meetodit kasutama.»

Riik toetab tänavu malevaid peaaegu 100 000 euroga, mis jagati esitatud taotluste põhjal õpilasmalevate nõukoja ettepanekul 48 malevakorraldaja vahel.

Tänavust koondprojekti «Noorte tervistav ja arendav puhkus» ning «Noortemalevad» koordineerib ENTK, mis on haridus- ja teadusministeeriumi hallatav riiklik noorsootöö asutus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles