Männimäel peatub 220-kilone floridalane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rändnäituse suurimat alligaatorit Chefi peab platsile tooma lausa tõstukiga.
Rändnäituse suurimat alligaatorit Chefi peab platsile tooma lausa tõstukiga. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Saage tuttavaks — see on Chef. Ta on küll alles 25-aastane, kuid juba on tal kaks naist ja kolm last. 

Oma 220 kilogrammiga on ta Viljandis Männimäel peatuva Euroopa suurima liikuva reptiilide loomaaia kümnest alligaatorist kaalukaim. Avalikkus teab teda ajakirjanduse kaudu aga kui alligaatorit, kellele meeldib end jahutada avalikes veekogudes.

Eelmisel nädalal lõi Chef sõna otseses mõttes laineid, kui nautis vanni Tartu avalikus ujumiskohas ja purskkaevus. Rändloomaaia projektijuhi Kaspar Viilu sõnul olid need suplused rohkem reklaamitrikk kui alligaatori vajaduste rahuldamine. Viljandi veekogudes Chefi suure tõenäosusega ujumas ei näe, sest korraldajad said Tartus teada, et niisuguseks aktsiooniks on linnalt vaja eraldi luba.

Viljandi linnavalitsuse avalike suhete spetsialist Eha Moosel tõdes, et rändloomaaiale näituseks antud luba ei paku võimalust loomi siinsetes veekogudes ujutada. Tema sõnul peaks selleks küsima eraldi loa ja selle andmist arutataks alles järgmisel esmaspäeval linnavalitsuse istungil. Selleks ajaks on rändloomaaed liikunud juba uude kohta.

Chef ilmselt ei kurvasta, et ta järve ujuma ei pääse, sest rändloomaaial on alligaatorite tarvis eraldi kaubikud, kus neile pakutakse sooja vett ja õhku ning kui vaja, siis ka kunstlikku päikesepaistet.

Jahedus alligaatorit ei häiri

Alligaator Chef ei kergita jaheda kliima peale kulmugi. Loomatalitaja ning reptiilide loomaaia sakslasest omaniku Rene Renzi sõnul on Chef pärit Floridast, kus on enamasti kuum, kuid tuleb ette ka külmi aegu ja isegi lumesadu.

«Siis sukelduvad alligaatorid järvepõhja. Seal laskub nende pulss kolme löögini minutis ning nad käivad kord kahe tunni jooksul veepinnal õhku hingamas,» rääkis Renz.

Nagu alligaatorile kohane, eelistab Chef enamasti liikumatult päikese käes lösutada. Rändloomaaia omaniku jutu järgi tekib inimestel looma sellist käitumist nähes tihti vale arusaam. «Nad arvavad, et alligaator on uimane või haige, kuid tegelikult seisab ta ühe koha peal, et talletada päikesesoojust,» selgitas Renz.

Loomatalitaja sõnul suudab Chef ka kärmelt liikuda ning võib ühe tunniga joosta koguni 40 kilomeetrit. Viljandlased ei pea kartma, et alligaator Männimäel asuvalt näituseplatsilt plehku paneb. Näituse ajal on Chefi ja teiste murul ringi jalutavate alligaatorite juures kaks valvurit.

Alligaator sööb kord kahe nädala jooksul ning siis külmutatud kala- ja kanaliha, mida talle ja teistele reptiilidele poest ostetakse.

«Alligaatorid võivad söömata olla kuni kaks aastat,» ütles Rene Renz ning lisas, et neid võiks toita ka iga päev, kuid siis muutuksid nad ülekaaluliseks.

Kolmandat põlvkonda reptiilidega tegelev Renz on rändnäitusega olnud teel kuus aastat ning selle aja jooksul pole vaatajate ja loomade vahel olnud ainsatki halba vahejuhtumit. Loomatalitaja jutu järgi on alligaator täiesti ohutu, sest ta on kasvanud inimeste hoole all. Kogukat Chefi võib huviline silitada kui lemmiklooma.

Roomaja pole koletis

Rene Renz ei tulnud Viljandisse loomadega show’d tegema. «Tahame inimestele näidata, et alligaatorid ja teised roomajad pole koletised, nagu jääb mulje märulifilmidest. Õige kasvatuse puhul on nad kui koduloomad.»

Renz lisas, et Saksamaal on umbes 15 000 roomajast kodulooma.

Loomaaia omanik on oma sõnul teinud tihedat koostööd loomakaitsjatega ning kooskõlastanud nendega reptiilide hoiutingimused. Enne uude linna sõitmist kontakteerub rändloomaaed ka mõne eksperdiga, kes vajaduse korral võib tulla ning kontrollida eksootiliste loomade heaolu.

Lisaks Chefile ja üheksale alligaatorile saab reedeni Männimäel näha veel 200 looma, kes kõik on pärit väljastpoolt Euroopat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles