Laadaliste meelest oli südalinn räpane

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii hansalaada kauplejate kui klientide seas oli neid, kelle arvates jätsid tänavad pidulikust meeleolust hoolimata räpase mulje.
Nii hansalaada kauplejate kui klientide seas oli neid, kelle arvates jätsid tänavad pidulikust meeleolust hoolimata räpase mulje. Foto: Kenno Soo

Täispikkuses artikkel ilmus 13. juuni «Sakalas»

Pühapäeval lõppenud Viljandi hansapäevade järel avaldas mitu inimest «Sakala» internetiväljaande kommentaariumis pahameelt selle üle, et tähtsa sündmuse ajal kihutasid hansalaadaliste vahel ebameeldivad liiva- ja tolmupilved.

«Kauba tänav oli nii must! Isegi talvine killustik oli veel korralikult koristamata, pluss liiv, mille laupäevane suur tuul üles keerutas,» nurises üks end kauplejaks tituleerinud anonüümne arvaja.

«Ilusa laadamelu keskel oli tõesti piinlik musta linna pärast. Hekid ja muru olid pügamata, teed pesemata, aukudest rääkimata. Kes meie linnas vastutab sellise tavalise heakorra eest? Kas linnapea? Aga veel?» toetas teda teine.

Hansalaada korraldamist juhtinud Bonifatiuse gildi perenaine Ülle Priks rääkis, et mitu kauplejat oli kuiva ja tuulise laupäeva õhtul kurtnud, et neil krigiseb liiv hammaste all ning letilt kokku korjatud asjad on määrdunud. «Tõtt-öelda panime kaaskorraldajatega juba paar päeva varem tähele, et kesklinn on kohati räpane. Siin-seal võis näha isegi talvist killustikku vedelemas,» sõnas ta.

Kõigi Viljandi autoteede puhastamise eest vastutava aktsiaseltsi Veolia Keskkonnateenused Lääne regiooni juhataja Jaan Viljas keeldus süüd omaks võtmast, sest firma käib südalinna tänavad vaakumimuriga üle keskmiselt kaks korda nädalas. Väidetavalt tehti seda ka enne hansapäevi.

«Killustikujäägid ja tolm tulevad mujalt,» oletas Jaan Viljas. Ta juhtis tähelepanu tõigale, et paljud vanalinna hoovid on kehvasti hooldatud ning kaetud kruusaga — just sealt suur tuul ja vihmavesi liiva ja prahi tänavale kannavadki.

Linnamajandusameti juhataja Reevo Maidla arvates pole põhjust Veolia Keskkonnateenuste töö suhtes eriti kriitiline olla. «Oleme nendega üldiselt rahul. Suurt töömahtu ja väikest rahakotti arvestades ei saagi paraku eeldada, et alati oleks kõikjal ideaalne pilt.

Ka Maidla avaldas veendumust, et enamik läinud nädalavahetusel õhus keerelnud mustusest võis pärineda hoovidest, mille omanikud on hooletusse jätnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles