Fännide toetus viis Viljandi bändi «Rabarockile»

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Crucial Attack pärast Red Bull Tourbus auhinna kättesaamist, vasakult Tauno Napritson, Allar Tiigi, Arlet Tiigi, Ringo Tipp ja Siim Bobkov.
Crucial Attack pärast Red Bull Tourbus auhinna kättesaamist, vasakult Tauno Napritson, Allar Tiigi, Arlet Tiigi, Ringo Tipp ja Siim Bobkov. Foto: Jaanus Ree

Viljandi metal’ibänd Crucial Attack astub sel nädalavahetusel esimese siit kandi artistina Eesti suurima rokifestivali «Rabarock» lavale.

«Rabarockile» jõudis ansambel võistluse Red Bull Tourbus kaudu, olles võitnud publiku toetusel Tartu eelvooru.

Et tänavu esineb Crucial Attack ka suurimal kodumaiste ansamblite rokifestivalil «Rock Ramp», võib öelda, et aasta esimene pool on tal olnud igati edukas.

«Rabarockile» pääsemine on trummar Ringo Tippi sõnul bändile tähtis mitmes mõttes: võimaldab esineda suurel festivalil ning märkida selle kogemuse grupi CV-sse.

«Oleks lahe, kui tuleks palju rahvast ja lava ees käiks suur möll. Jõuaksime ehk nii ka nendeni, kes meid seni ei tea,» räägib Ringo. Ta lisab, et publikuhuvi oleneb sellestki, kes nendega ühel ajal teisel laval esinevad.

Uus laulja, keerukad meloodiad

Crucial Attack sai alguse 2008. aastal Mustlas. Tõtt-öelda tegutsesid muusikud samas koosseisus juba varemgi, kuid siis kandis ansambel nime Hiir. Stiiliks oli tollal puhas trash-metal.

Vahepealse nelja aastaga on palju muutunud ja nüüd on algkoosseisust alles ainult kitarrist Tauno Napritson.

Kõige suurem muutus toimus 2011. aasta kevadel, mil senine laulja ja kitarrist Jaanus Saago vastastikusel kokkuleppel bändist lahkus. Telesaates «Eesti otsib superstaari» endale nime teinud, tundis ta korraga, et teda huvitab meloodilisem muusika.

Uue laulja otsingud ei kestnud kaua: õnneliku juhuse tõttu said muusikud kampa siitsamast Viljandi lähedalt Pärilt pärit, kuid praegu Tallinnas elava Siim Bobkovi.
«Siim on mu sõber ammusest ajast. Teadsin, et tal on vägev hääl, ja õnneks oli ta parasjagu vaba,» räägib Ringo.

Kui bändi tuumik oli veel Viljandimaal, olid nad teadlikult hoidunud lauljat kaugemalt otsimast, sest pika vahemaa tagant on raske koostööd teha. Nüüd on peale trummari kõik Tallinnas ja saavad seal ühes harjutada.

Ringo Tippi sõnul on nende muusika pärast laulja vahetumist märgatavalt muutunud. «Algusaegade trash’iga võrreldes on see praegu palju keerukam ja tõsisem. Enam ei ole ühesugune andmine, palju on ka meloodilisi kohti ja rütmimuutusi,» kõneleb Ringo. Praegust stiili nimetab ta groove-metal’iks.

Üks muutus toimus bändi koosseisus üsna hiljaaegu. Nimelt leidis endine bassimees, kes teenib bändi kõrvalt leiba helitehnikuna, et ei jõua enam kahte asja korraga teha, ning nõnda asuski basskitarri taha Allar Tiigi noorem vend Arlet Tiigi.

Nii Ringo kui Tauno kiidavad 16-aastase Arleti mänguoskusi.

Uue plaadiga jalust maha

Kes tahab kuulata Crucial Attacki uut loomingut, peab minema kontserdile, sest vastse materjali lindistamine alles käib. Plaadi kujul on küll saadaval kollektiivi eelmise koosseisu Soomes lindistatud viie looga EP, kuid see erineb Tauno Napritsoni sõnul uuest materjalist oluliselt.

«Suve jooksul tahaks materjali kokku saada ja aasta lõpul plaadiga lagedale tulla,» ütleb Tauno. Plaadifirmat bändil praegu pole, seega tuleb helikandja välja anda oma kulu ja kirjadega.

«Uue plaadiga tahaksime kõiki jalust rabada, Eestis pole sellist asja varem tehtud,» on Ringo enesekindel.

Lisaks meloodiate muutustele on uus suund võetud ka sõnade puhul. Kui varem kasutati Mart Kalveti kirjutatud fantaasiatekste mingitest imemaailmadest, siis nüüd kirjutatakse need ise elulistel teemadel.

Tekstid on küll ingliskeelsed, aga et Crucial Attacki lood pole pelgalt röökimine, vaid sisaldavad ka meloodilisi kohti, peaks meeste meelest sõnum kuulajatele selge olema.

«Eesmärk on ikka välismaale läbi murda,» põhjendab Ringo võõrkeeles laulmist ning sõnastab bändi pikemad sihid. Vahepeal plaanis ansambel teha sel suvel isegi ühe Saksamaa kontserttuuri, kuid praegu tundub, et tänavu see ikka teoks ei saa.

Esialgu keskendub Crucial Attack ikka Eesti publikule. Ehkki bänd on juba praegu oma žanris arvestatav tegija, ihkab ta seal veelgi kõvemini kanda kinnitada. «Praegu sellist suunda Eestis enam eriti ei viljeldagi,» nendib Ringo, kahetsusnoot hääles. «Vanasti olid Recycle Bin ja teised sellised bändid, aga need on nüüd kadunud. Praegu tahetakse teha eelkõige stoner-metal’it,» lisab Tauno.

Viljandis on küll üsna aktiivne metal’ielu — tuntud tegijad on ju ka Necro Strike, kus samuti mängib trumme Ringo, ja Emerald —, aga noorte hulgas mehed erilist metal’i vai­mustust ei tähelda. Uusi bände pole peale tulemas.

Tagasisidet võiks olla rohkem

Muret teeb bändi liikmetele veel see, et viimasel ajal on Eestis raske saada oma muusikale tagasisidet — ennekõike kriitikutelt. «Vanasti arvustati rada7 foorumis bände ja plaate, kuid nüüd on ka see soiku jäänud. Ometi tahaks kuulda reaktsioone,» arutleb Ringo.

Nii tulebki praegu saada hinnanguid võistluste kaudu. Paraku peavad mõlemad mehed tõdema, et žüriid neid millegipärast eriti ei armasta. «Kui mängus on žürii, siis ei tule midagi. Publiku poolehoid seevastu on tugev. Eelmisel aastal oli Jägermeisteri võistluse finaalis just meie esinemise ajal lava ees kõige suurem möll,» räägib Ringo.

Ka tänavusel «Viljandi bändiliiga» võistlusel nautis Crucial Attack fännide marulist toetust. Kui publiku ja žürii hääled liideti, oli tulemuseks kolmas koht. Eraldi tõstis žürii esile bändi ühtset energiat ja laulja lavakarismat.

Kui küsida, kumb on tähtsam, kas plaadi eest kiitust pälvida või rohkem ägedaid kontserte anda, eelistab Crucial Attack pigem viimast.

Kõige suurem toetajaskond on bändil Viljandis ja Tartus — paljud fännid õpivad nendes linnades —, aga pärast Red Bulli võistlust on teisteski paikades fänne juurde tulnud.
Kes tahab kuulata bändi musa, peaks leidma vajalikud lingid Crucial Attacki Facebooki konto kaudu.

KOOSSEIS
Crucial Attacki kuuluvad praegu
• Siim Bobkov — laul
• Tauno Napritson — kitarr
• Allar Tiigi — kitarr
• Arlet Tiigi — bass
• Ringo Tipp — trummid.
Allikas: Crucial Attack

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles