Vanalinn muutub laadaplatsiks

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hansaööde ajaks suletakse Viljandi vanalinn osaliselt liiklusele.
Hansaööde ajaks suletakse Viljandi vanalinn osaliselt liiklusele. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi vanalinn muutub täna ja homme justkui suureks kaubanduskeskuseks, kus keskaegses stiilis kaubeldakse laadal ning moodsas võtmes pakutakse kaupa messil.

Eile õhtul alguse saanud hansapäevade magnet on vanalinna tänavatel looklev hansalaada kauplejate lett. Reede hommikuks oli müügikoha kinni pannud 195 kaupmeest, kes võtavad enda alla Väike-Turu, Kauba ja nende vahele jääva Lossi tänava. Lisaks on müügiplatse täis kogu Laidoneri plats ja raekoja esine.

«Praegu arutame, kas peame laiendama territooriumi ka Oru tänavale,» lausus hansalaada korraldaja Ülle Priks eile pärastlõunal. Tema sõnul on kaupmehi rohkem kui kunagi varem ja suur osa neist on laadal uued. Mullu pakkus kaupa 160 müüjat.

Kui hansalaadal on kauplejateks peamiselt käsitöölised, siis eri suuruses firmad näitavad samal ajal oma tooteid rahvale Mulgi messil. Nagu viimastel aastatel tavaks kujunenud, on 60 messil osalevat firmat end sisse seadnud laada naabrusesse Vabaduse platsile ja SEB panga ette.

Ehkki kauplemisel on hansapäevadel täita suurim roll, jätkub uudistamist ka kõigile neile, kes tahavad meelt lahutada muul moel. Rubiini platsile ja Väike-Turu tänavale on üles seatud lavad, kus näeb terve päeva jooksul tantsu ja kuuleb laulu. Hansahoov ja lasteaed on end mahutanud muuseumi hoovi ja Köleri parki.

Hansapäevade oluliseks osaks on aastate jooksul olnud ka spordiprogramm. Need üritused leiavad aset eeskätt Viljandi järve ääres asuvatel spordiväljakutel, ent võistlusi jätkub ka kesklinna ja Paala järvele.

Kes tahavad täna autoga kesklinna pääseda, peavad arvestama, et hulk tänavaid on autodele suletud ning ka bussiliinid on hansamelust eemale suunatud.

Hansapäevade kontserdid ja võistlused on publikule üldjuhul tasuta. Linnapäevade ühe korraldaja, Viljandi kultuurimaja direktori Jaanus Kuke selgitusel on hansapäevad mõeldud eelkõige viljandlastele endile, aga pakuvad huvi ka siia sattunud külalistele.
Viljandi hansapäevi peetakse juba XXI korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles