Metsatöll ja loodus käivad kokku

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu sügisel esitles Metsatöll oma värsket albumit «Ulg» pärimusmuusika aidas. Seekord esineb ansambel lossimägedes.
Mullu sügisel esitles Metsatöll oma värsket albumit «Ulg» pärimusmuusika aidas. Seekord esineb ansambel lossimägedes. Foto: Elmo Riig / Sakala

Metsatöllu laulja ja kitarristi Markus Teeääre sõnul ootab bänd väga pühapäevaõhtust kontserti Viljandi lossimägedes, sest looduses esinemine annab ansambli loomingut kõige paremini edasi.

«Olen küll käinud lossimägedes üritustel, kuid ise seal esinenud pole. Kuigi anname kõik oma kontserdid täie hingega, on loodus meie jaoks parim atmosfäär,» rääkis Markus Teeäär.

Suvi on Metsatöllule tihe aeg. Suurema osa kontserte annab ta Eestis ja Soomes, ent osaleb ka Ukraina ja Leedu festivalidel.

Teeääre sõnul Metsatöll esinemisi eriti ei vali. Kui kutsutakse ja midagi ees pole, siis ikka minnakse.

«Seal, kuhu meid Eestis on kutsutud, on alati väga hea õhkkond olnud,» tõdes Teeäär. Ta lisas, et kui ka peaks olema mõni hirmutav üritus, siis küll nad oma esinemisega õhkkonna sobivaks muudavad.

Tänavustel kontsertidel tutvustatakse eelmisel aastal ilmunud viienda albumi «Ulg» materjali, kuid mitte ainult. Teeääre kirjeldust mööda on kava üles ehitatud nii, et kuulda saab ka varasemate plaatide «Äio», «Iivakivi» ja «Hiiekoda» lugusid.

Ikka eesti keeles

«Ulg» on pälvinud välismaistel muusikasaitidel kiitvaid arvustusi, saades viie palli süsteemis hindeks enamasti neli ja kümne palli süsteemis kaheksa. Kas see tähendab, et bänd seab sihte ka lähivälismaast kaugemale?

«Plaane on, kuid asjadest, mis veel kindlad pole, ei tahaks eriti rääkida,» jäi Markus Teeäär salapäraseks.

Arvustustes on ka mainitud, et eesti keeles laulmine ei vähenda Metsatöllu muusikalist väärtust, pigem on seda esile tõstetud. Teeääre sõnul on emakeeles laulmine nende jaoks oluline. «Eesti keel on väga ilus ja meie stiili kuulavad inimesed saavad muusikast ka nii aru,» kinnitas laulja.

Ta meenutas, et enne plaadifirmaga Universal lepingu sõlmimist sai bänd mitu lepingupakkumist, kus muu hulgas sooviti, et tehtaks ingliskeelne plaat. «Lükkasime need pakkumised tagasi ja nagu näha, tegime õigesti. See tõestab, et tuleb oma aeg ära oodata, mitte haarata kinni esimesest ahvatlevast võimalusest,» kõneles ta. Praegune leping keelelisi piiranguid ei sea ja Teeääre sõnul ei kavatse nad kaühtegi ingliskeelset plaati teha.

Aidasaund

Metsatöll lindistas «Ulu» ühes vanas Eesti aidas tavalise tehnikaga ja superprodutsentide abita. Nii ongi Markus Teeääre sõnul suurim kompliment, kui arvustustes kiidetakse nende ainulaadset kõla. «Kui muidu üritavad ansamblid ikka rõhuda kuulsatele produtsentidele ja stuudiotele, siis meie tegime heli täpselt nii, nagu tahtsime, selline kodukootud Eesti värk,» kirjeldas Markus Teeäär. «See näitab, et vahet pole, kus sa lindistad. Kui teed hingest, siis tuleb ka hästi välja.»

Enne Metsatöllu astub Viljandis lavale Paidest tulnud Eesti rokkmuusika komeet Nevesis, kes on viimasel ajal pälvinud palju kiidusõnu.

Ka Metsatöllu lauljal oli kaasesinejate kohta vaid kiidusõnu. «Nevesis on bänd, mis peaks juba ammu mängima rahvusvahelistel festivalidel. Need poisid on hingega asja juures ning nende jaoks ongi elu rock’n’roll,» kiitis Teeäär.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles