Alaealiselt seksi ostmine muutub kuriteoks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelnõu eesmärk on vähendada prostitutsiooni kaasatud ja ahvatletud alaealiste arvu.
Eelnõu eesmärk on vähendada prostitutsiooni kaasatud ja ahvatletud alaealiste arvu. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Riigikogu arutas eilsel esimesel lugemisel Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni algatatud karistusseadustiku täiendamise eelnõu, mis kriminaliseerib alaealiselt ehk alla 18-aastaselt seksi ostmise.

Riigikogu liige Andres Anvelt ütles eelnõu tutvustades, et muudatust on vaja, sest kehtiv karistusseadustik sätestab kuriteokoosseise, millega kaitstakse alaealise normaalset, vaimset ja seksuaalset arengut, kuid ei taga, et alaealiselt prostitutsioonile iseloomulike teenuste ostmine oleks karistatav ning ühiskonnas peale eetilise taseme ka õiguslikult hukka mõistetud.

«Prostitutsiooni käsitlevad uuringud ja ekspertide arvamused osutavad, et suur osa täiskasvanuid, kes tegelevad prostitutsiooniga, on asunud oma keha müüma juba alaealisena. Seetõttu on tähtis vähendada selle tegevusala suhtes nõudlust õiguslike meetmetega,» selgitas Anvelt.

Eelnõuga tuuakse karistusseadustikku omaette kuriteokoosseis «Seksi ostmine ala­ealiselt», millega kriminaliseeritakse nooremale kui 18-aastasele või teda kupeldavale inimesele alaealisega suguühtesse astumise või muul viisil sugukire rahuldamise eest tasu pakkumine või üleandmine.

«Koosseisuga ettenähtud tingimused on täidetud ka juhul, kui ostja on tasu üksnes pakkunud, kuid pole seda veel maksnud või on maksnud osaliselt,» täpsustas Anvelt.

«Samuti ei ole koosseisu järgi tähtis tasu pakkumise või üleandmisega soovitud tegu — see, kas seksuaalteenust on asutud tarbima või mitte. »

Eelnõu eesmärk on vähendada prostitutsioonile kaasatud ja ahvatletud alaealiste arvu eelkõige sellise teenuse tarbimise nõudlust vähendades.

«Hirmu saada niisuguse teo eest karistada suurendab tunduvalt kartus saada sellise teenuse tarbimise eest avalikustatud ning seega ühiskonnas moraalse hukkamõistu osaliseks,» rääkis Anvelt. «Seaduseelnõu teine tähtis eesmärk on kohaldada raskemat vastutust inimestele, kes ostavad seksiteenust neilt alaealistelt, kes on sunnitud tegelema prostitutsiooniga inimkaubanduse ohvritena.»

Eelnõu kolmas eesmärk on vältida olukorda, et Eesti võiks muutuda alaealistelt seksi ostmise ja tarbimise sihtriigiks.

Alaealistelt prostituutidelt teenuse ostmine on kriminaliseeritud mitmes meid ümbritsevas riigis, nagu Soomes, Rootsis, Leedus, Norras ja Taanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles