Hansapäevad toovad ajaloolist hõngu, kontserte ja võistlusi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui eelmisel aastal suundus hansapäevade avarongkäik raekoja pargist Kaevumäele, siis tänavu liigub see alla järve äärde.
Kui eelmisel aastal suundus hansapäevade avarongkäik raekoja pargist Kaevumäele, siis tänavu liigub see alla järve äärde. Foto: Elmo Riig / Sakala

Reedel algavad Viljandis hansapäevad. Avatseremoonia leiab kesklinnas Rubiini paltsil aset kell 21, kui Seasaare näitemängu selts demonstreerib, kuidas kauplemisest suurimat kasu lõigata, ja antakse kätte Viljandi ettevõtlusauhinnad.


Seejärel liigub hansarongkäik Tartu tänavat pidi järve äärde hansapäevade avakontserdile, mis kannab pealkirja «Järve saladus». Seal on palju põnevaid esinejaid: ansambel Bombillaz, Drumlab, Päär Pärenson, Von Krahli teatri «Noor veri» ja kultuuriakadeemia tantsutudengid. Maagilisust lisavad tule-show ja Valge Naine.

Linnavalitsuse haridus- ja kultuuriameti kultuuri ja noorsootöö spetsialist Ivi Lillepuu ütles, et laupäevase ja pühapäevase hansamelu sisse mahub palju kontserte ja õpitubasid. «Lisaks on muidugi vanalinna tänavatel hansalaat ja Vabaduse platsil peetakse Mulgi messi,» lausus Ivi Lillepuu.

Kolme päeva jooksul taaselustuvad Viljandis X—XIV sajandi teod ja toimetused raekoja pargis Elava Ajaloo Laagris. Ajastukohaste tegevuste, toidu, muusika, rõivaste ja kombestiku kaudu saab tutvuda selle ajalooperioodi eripäradega.

Hansahoov muuseumi hoovis arendab loovat mõtlemist ja käelist tegevust. Töötubade valik on lai: saab lähedalt vaadata ja proovida sepatööd, valmistada templitehnikas siidsalli, punutud vöö, savist nõu või riidest nuku. Peenema näputöö huvilistel on võimalus õppida tundma niplispitsi valmistamise saladusi.

Kõige väiksematele mõeldud aed on sisse seatud Köleri pargis. Kondase keskuse hubasest aiast saab kaheks päevaks teatrihoov. Päeval on etendused lastele, õhtul täiskasvanutele. Keskuses sees on vaatamist väärt näitused — kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili eriala vilistlaste omalooming, diplomandide õppetööd ja Thea Rootalu joonistused.

Sportlik tegevus on koondunud peamiselt Viljandi järve randa, aga ka kesklinnas saab oma jõudu, osavust ja taiplikkust proovile panna. Tegelaste Toa kõrval vallikraavi põhjas on võimalik proovida ammulaskmist, spordihoone ette on üles seatud male- ja kabelauad ning spordihoones peetakse novuseturniir. Rannas saab kaasa elada sõpruslinnade poiste jalgpalliturniirile ning tenniseturniirile «Grand Hotel Viljandi Open». Pühapäeval on kavas suur zumbapidu, vibulaskmine, sõudmine, jõu- ja osavusmängud ning traditsiooniline Trepimäe jooks.

Laupäevaõhtusel kontserdil pealaval saab nautida sumedat suveõhtu svingi Tanja Mihhailova ja Mikk Saare esituses ning tantsutrupp Modus esitab särtsakaid svingtantse. Hilisõhtusel rannapeol on peaesineja Briti house-muusika täht Soul Purpose ning kahes peotelgis astuvad üles Eesti house'i ja drum'n'bass'i artistid. Pühapäeva õhtul laseb Metsatöll Kaevumäel lahti oma ürgse möirge.

Viljandi hansapäevade ajal leiab aset ka fotovõistlus, kuhu on oodatud meeleolukad jäädvustused hansapäevade melust. Eelregistreerimine on 8. juunini e-posti aadressil info@fotoring.net. Fotosid oodatakse 10. juuni kella 11-ks Maksifoto kauplusesse Tartu tänav 3. Esitada võib vaid digitaalkaameraga tehtud pildifaile, mis peavad olema JPG formaadis ja salvestatud mälupulgale või CD-le. Andmekandjale tuleb kirjutada märgusõna ning lisada sama märgusõnaga kinnine ümbrik, milles on autori nimi ja kontaktandmed. Üks inimene võib esitada kuni viis tööd. Parimatest piltidest tehakse näitus, mis avatakse pühapäeval kell 15 Kondase keskuses ja jääb üles nädalaks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles