Kommentaar: Teine digipööre juba käib

, Starmani juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Ild
Indrek Ild Foto: Erakogu

Veebruaris tuli uudis, et valitsus on ühtäkki loobunud kaabelvõrkudes digipööret ettenäinud seadusemuudatusest. Sõltumata sellest digipöörde teine etapp juba käib: kaabelvõrkude kaudu digitelevisiooni vaatajate arv on tõusuteel ning analoog-TV vaatajate hulk väheneb iga päevaga.

Miks eelistab järjest suurem hulk televaatajaid digitelevisiooni? Ennekõike põhjusel, et selle võimalused on analoogtelevisiooni omadest palju suuremad. Digitaaltelevisioon pakub pildi ja heli paremat kvaliteeti ning edastab ka kaabelvõrkudes rohkem telekanaleid, kõrgeraldusega üliselge pildi ja ruumilise stereoheliga HD-kanaleid ning kolmemõõtmelist televisiooni.

Samuti saab vaataja kasutada digitelevisioonile omaseid lisavõimalusi: näiteks eri keeltes heli ja subtiitreid, valida pildi formaati, vaadata ühe nupulevajutusega teleriekraanilt terve nädala telekava, broneerida saateid ühes meeldetuletuse ja automaatse kanalivahetusega, salvestada neid ja panna peale lapselukk. Vana analoogtelevisioon selliseid hüvesid ei paku.

Mis on seni pidurdanud digitelevisioonile üleminekut? Osa inimesi arvab, et digiboksi või digitelerit kasutada on keerukas. Ometi ei erine digi-TV kasutamine kuigi palju analoogtelevisioonis kanalite vahetamisest või videomaki kasutamisest, kui digiboks on juba kord paigaldatud ja häälestatud.

Kardetakse ka hinnatõusu, ehkki tegelikult võib telepildi vaatamine muutuda mitmel põhjusel hoopis odavamaks.

Esiteks suurenevad televaataja valikuvõimalused. Tänu digitelevisioonile saab ta sadade programmide hulgast kokku panna personaalse paketi — analoogtelevisioon midagi niisugust ei võimalda. Valida on paljude põhipakettide ja teemapakettide vahel ning teleprogramme saab lisada ka ükshaaval. Klient võib hakata vähem maksma, kui loobub praeguse analoogtelevisiooni paketiga neist programmidest, mida ta niikuinii ei vaata.  

Teiseks kulutab digikanalite edastamine vähem võrguressurssi. Ühelt poolt tähendab see suuremat programmivalikut, teiselt poolt teenusepakkujale väiksemaid kulusid. Just tänu sellele on Starman saanud vähendada mitme digipaketi kuutasu.

Kolmas säästuvõimalus tekib vaatajal siis, kui tal on peale telepildi koju vaja ka internetiühendust. Eestis on võimalik, et internetiklientidele pakutakse mõnda digi-TV ja telefoniteenuse paketti juurde täiesti tasuta. Analoogtelevisioonis on kolmikpaketid küll enamikul operaatoritel olemas, kuid maksta tuleb iga teenuse eest.

Nii mõnigi kardab, et digitelevisioonile üleminek eeldab kalli digiboksi ostmist. Enamikus viimastel aastatel müüdud telerites on digituuner juba sees, nii et eraldi digiboksi polegi vaja. Vanemate aparaatide omanikud peavad selle küll hankima, kuid enamjaolt pakutakse seda kliendile tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles