Intervjuu: riigikogu liikme arvates oleme liberaalsed

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Pakosta, riigikogu Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni liige
Liisa Pakosta, riigikogu Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni liige Foto: Peeter Langovits/Postimees

Riigikogu Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni liige Liisa Pakosta, mida arvate teie kui Isamaa ja Res Publica Liidu esindaja omasooliste liitudest?

Igaühel on õigus elada koos, kellega tahab — muidugi kui suhe ei ole vägivaldne. Ühesooliste paaride kooselu on Eesti seadusruumi järgi võimalik legaliseerida täpselt samasuguse õiguskindlusega kui erisooliste oma.

Millegipärast tundub, et see on Eestis ikka veel tabuteema. Huvitav, miks?

Mulle nii ei tundu. Vastupidi: viimase kahe aasta jooksul on see teema olnud konkurentsitult kõige enam avaliku arutelu all ja avalikes debattides, edestades isegi selliseid valusaid teemasid nagu laste vaesuslõksus elamine ja eakate hooldusravi.

Räägime tolerantsusest õige tihti, kuid ometi torkab Eesti kohati silma õige radikaalse konservatiivsusega.

Kui võrdleme kas või Euroopa seadusi, torkab Eesti silma liberaalsuse ja sallivusega. Siin on ühesooliste kooselu eelistaval inimesel lubatud laps adopteerida või kasutada täies ulatuses riigi finantseeritud kunstlikku viljastamist, mis on mõnelgi pool keelatud.

Ennustamine on küll tänamatu töö, aga ikkagi huvitav. Kas võib tulla aeg, mil perekonnaseadusesse võetakse ühesooliste peresuhte seadustav punkt?

Seni pole riigikogu ajaloos keegi niisuguse ettepanekuga seadusandja poole pöördunud.

Copy
Tagasi üles