Akadeemia ei tekkinud tühjale kohale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agitkava «Tervis». Juhendaja Elle Are (1978)
Agitkava «Tervis». Juhendaja Elle Are (1978) Foto: Kultuuriakadeemia arhiiv

Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia on selle nime all tegutsenud lühikest aega, ent seda ei rajatud tühjale kohale.

Õppeasutuse ajalugu ulatub aastasse 1952, kui Tallinnas loodi Tallinna Kultuurharidusala Kool, hilisem Tallinna Kultuurharidustöö Kool, kus hakati koolitama spetsialiste raamatukogudele ja kultuurimajadele.

1960. aastal toodi see õppeasutus ruumide kitsikuse tõttu üle Viljandisse ning hakkas 1978. aastast  kandma nime Viljandi Kultuurikool.

1980. aastate lõpul jõuti arusaamiseni, et kuna Eestis on järjest rohkem kõrgharidusega spetsialiste, peaks ka kultuuri alal töötajal olema kõrgharidus. Et üleliidulised ettekirjutised nägid ette suure koosseisuga kõrgkoole, ei nimetatud väikelinna rajatud õppeasutust mitte instituudiks, vaid kolledžiks.

1991. aasta sügisel alustaski tööd kultuurikõrgharidust andev õppeasutus Viljandi Kultuurikolledž. Traditsioonilistele erialadele, nagu raamatukogundus, koori- ja tant­sujuhtimine, lisandus mitu uut: rahvamuusika, vokaal-instrumentaalansamblite juhtimine ning teatrirakenduslikud butafoori-dekoraatori, valgus- ja helirežissööri, näitejuhi- teatritöö korraldaja erialad.

2003. aastal oli järjekordne nimemuutus ja Viljandi Kultuurikolledžist sai Viljandi Kultuuriakadeemia. Eesti hariduses toimunud muutuste tõttu ja juhindudes vajadusest tagada maksimaalne võimalik õppekvaliteet, allkirjastati 2005. aasta augustis ühinemisleping Tartu ülikooliga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles