Öö tõi muuseumisse tuhat inimest

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumiööl käidi Viljandi muuseumis ka peredega ning uudistamist jätkus kõigile. Lisaks näitustele sai telerist vaadata vanu kroonikakaadreid ja teha näputööd.
Muuseumiööl käidi Viljandi muuseumis ka peredega ning uudistamist jätkus kõigile. Lisaks näitustele sai telerist vaadata vanu kroonikakaadreid ja teha näputööd. Foto: Herki Helves, Viljandi muuseum

Päev enne muuseumiööd mõtles Viljandi muuseumi direktor, et kui tema juhitavasse asutusse jõuaks laupäeva õhtul pool tuhat inimest, oleks ta igati õnnelik. Tuli üle kahe korra enam.

«See oli üllatav,» ütles direktor Jaak Pihlak selle kohta, et muuseumiööl astus uksest sisse 1224 inimest. Ta ise oli muuseumiöö tipptundide ajal Hüpassaares asuvas filiaalis ja jälgis, et seal kõik kavandatult läheks.

Pulmanäitus meelitas

Kui ta kesköö paiku naasis ja töötajatelt kuulis, milline hulk rahvast käis Viljandis muuseumit uudistamas, oli ta enda sõnul sügavalt hämmeldunud. Heas mõttes.

«Ruumid olid paksult rahvast täis. Vabatahtlikud, kelle olime palunud inimesi üle lugema, seisid uksel ja tõmbasid paberile kriipse,» rääkis Pihlak. Iga kriips tähistas üht inimest ja kokku veeti neid paberile 1224.

«Paljud polnud varem muuseumis käinud,» ütles Pihlak. Tema hinnangul viitas muuseumiöö sellele, et ka kaheeurone pilet on kallis, ning andis talle kindlust arvata, et riiklikud muuseumid kui mäluasutused peaksid
lema kogu aeg tasuta avatud.

Viljandi muuseumi pisikesed toad olid tol hilisõhtul rahvast puupüsti täis. Kõige rohkem oli huvilisi toas, kus oli avatud pulmateemaline näitus.

«Sinna tekkis korralik tropp,» nentis Pihlak. Samas suutsid muuseumitöötajad külalisi sel moel tubade vahel hajutada, et kõik soovijad mahtusid majja.

Inimesed olid enamasti heatahtlikud ja viisakad, vaid üksikud oli muuseumisse tulekuks veidi pudelist julgust võtnud. «Mingil hetkel oli mõni tuba viinahaisu täis olnud,» vahendas muuseumijuht.

Uudistajaid jätkus teistelegi

Külalisi oli palju teisteski asutustes, mis muuseumiöö puhul tasuta avatud olid. Vana veetorni ukse juures lookles pikk järjekord, sest kitsast trepist üles ja alla liikumine oli vaevaline ning tippu mahub korraga loetud arv inimesi.

Õhtu jooksul ronis neid trepist üles ja alla 960. Kondase keskuses käis tol ööl 695 huvilist.

Eraldi tõstis Pihlak esile Mõisaküla muuseumi külastajate hulka. «Selles linnas elab vähem kui 1000 inimest, aga mammuti hammast ja teisi eksponaate käis vaatamas 185,» rõõmustas ta. «Suhtarvuna on see võib-olla kõige kõvem tulemus.»

Kui liita veel Suure-Jaani Kappide muuseumi 93 ja Hüpassaares asuva Mart Saare majamuuseumi 92 külastajat, lugesid maakonna muuseumid neid tol ööl kokku üle 3000. Kogu Eestis käis laupäeva õhtul muuseumides üle 70 000 inimese.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles