Uued omanikud lubavad panna Rein Kilgi vanad saed täie auruga vinguma

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki varem Sakala saeveski nime kandnud tööstuskompleks polnud uute omanike kätte jõudes just heas tehnilises seisukorras, ütleb ettevõtte praegune juht Margus Kohava, et pärast remonti ja tänapäevastamist täidavad masinad neile seatud ülesandeid veel tükk aega.
Ehkki varem Sakala saeveski nime kandnud tööstuskompleks polnud uute omanike kätte jõudes just heas tehnilises seisukorras, ütleb ettevõtte praegune juht Margus Kohava, et pärast remonti ja tänapäevastamist täidavad masinad neile seatud ülesandeid veel tükk aega. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Me ei ostnud põrsast kotis ning ka müüja käitus igati korrektselt,» räägib tuntud ärimehelt Rein Kilgilt veebruaris Sakala saeveski ostnud osaühingu Combimill juht Margus Kohava.

Samas nendib ta, et soetatud seadmed olid väga kehvas seisus ja nende remont on nõudnud ootamatult palju raha.

Peale Kohava kuuluvad Suure-Jaani külje all Kõidama külas asuva saeveski ostmiseks ja pidamiseks loodud ettevõtte omanike ringi Peedo Pihlak, Toomas Mets, Heiki Vahemets, Virko Lepmets, Arvo Türner ja Aimar Varula — kõik puidutööstuses vilunud tegijad, kes olid aastate eest seotud ka Eesti suurima metsanduskontserniga Sylvester. Ühel või teisel moel tegutsevad nad samas valdkonnas praegugi.

Kuni praegune äriplaan püsib elujõuline, ei pea Combimill oma toodangu turustamisega suurt vaeva nägema, sest lõviosa rändab samade omanike käe all tegutsevatesse puidutööstuse ettevõtetesse: peamiselt Helme Combiwoodi liistutööstusele ja Keavas ukselenge tootvale Vindorile.

Kui lihtsustatult seletada, saeb Combimill Suure-Jaanist kuni saja kilomeetri raadiuses kasvanud männipalkidest välja õige paksusega plangud ja lauad, eemaldab neist oksakohad ning liimib jupid kokku sobivaks pooltooteks. Üle ei jää seejuures midagi, sest väljapraagitud puit leiab kasutust teiste toodete juures ning puukoor müüakse küttematerjaliks.

12-hektarilist tööstuskompleksi tutvustades nendib Kohava, et kümmekonna praegusel kujul tegutsetud aasta jooksul polnud saeveski ajakohastamiseks suurt midagi investeeritud — isegi hooldustöid on tehtud puudulikult.

Värsked omanikud lubavad puhuda Combimillile elu sisse ja panna saed täie auruga vinguma. Õigupoolest on nad seda juba teinud, sest saeveski laoplatsil kõrguvad palgivirnad on suuremad kui eales varem. Ühtlasi on soetatud uusi tõstukeid ning käivitatud on projekt iganenud automaatikasüsteemide järkjärguliseks väljavahetamiseks. Plaanis on investeerida ka kuivatusmahu kasvatamisse ning eelkõige järeltöötlemisüksuse arendamisse. Combimilli juhid lubavad tänavu tehnikasse, hoonetesse ja platsidesse paigutada üle poole miljoni euro.

Eelmise omaniku kunagisi äriplaane ei soostu Kohava tagantjärele pikalt kommenteerima, poetab üksnes, et too pole saetööstuses just eriti vilunud ning see seletabki suuresti saeveski nigelat seisundit.

Praegu on Combimilli palgal 60 inimest. Sakala saeveskist üle tulnutest tabas Combimillis koondamine kahte keskastme juhti ehk meistrit, teised jäid samasse või pisut muutunud ametisse edasi. Juurde otsitakse elektrikuid, mehaanikuid ja hooldusmeeskonna liikmeid, samuti komponenditehase ja sorteerimisliini töötajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles