President Ilves: Viljandi on Eesti kultuuriloo tasakaalupunkt Tartu ja Tallinna vahel

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Margus Ansu / Postimees

Reede õhtul Ugala teatris peetud Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia 60. aastapäeval kõne pidanud president Toomas Hendrik Ilves leidis, et Viljandi on Eesti tasakaalupunkt Tartu ja Tallinna vahel.

“Hoides meie traditsioonid elavana ja viies pärimuse paljude südametesse, muudab Viljandi kultuuriakadeemia oma kindlal moel Eesti elukeskkonda hubasemaks ja rikkamaks,” ütles president.

Riigipea tunnustas Viljandi tähendust Eesti aja- ja kultuuriloos, kutsudes mõtlema ainuüksi ärkamisaegsetele kultuuritegelastele, ümberkaudsetele õpetajatele ja ärksatele talupidajatele, ajalehele “Sakala”, mis hakkas ilmuma 134 aastat tagasi, ning loomulikult ka kultuuriakadeemiale, pärimusmuusika festivalile ja Ugala teatrile.

Viljandist saadud kogemused, selle sama kooli vaimsus ja siin antav haridus ehk kokkuvõtvalt kogu Viljandi pärimusmeelsus mõjutab tänagi tugevalt meie kultuurielu olemust ja tulevikku, kõlades vastu kõikides Eesti nurkades, tõdes president Ilves. Ta rõhutas: “Viljandi kultuuriakadeemia hoiab ja edendab meie traditsioonidele ja kogemustele põhinevat kultuuri ning meie enda eripära.”

Riigipea meenutas, et väikestelt rahvastelt nõuab oma identiteedi säilitamine palju suuremat pingutust, sihiteadlikumat tegevust ja pikemat ettevaatamist, kui seda vajavad suured rahvad.

“Nõnda olemegi läbi sajandite – vastuoksa paljude teiste pessimismile – oma kultuuri hoidnud ja arendanud," sõnas president Ilves, kinnitades: “Viljandi on siin üks olulisi punkte, üks keskpunkte.”
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles