Looduskaitsekuud ilmestavad linnuretked

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jaak Jaaku

Homme algab Eestis looduskaitsekuu ja tähistatakse looduskaitsepäeva. Viljandi linnuvaatlejad suunduvad sel hommikul uurima Uueveski linde.

«Vana kombe kohaselt tähistatakse looduskaitsepäeva mai teisel pühapäeval, mis langeb kokku emadepäevaga,» kõneles Eesti looduskaitse seltsi Viljandi osakonna esimees Jaak Jaaku. «Ühtlasi algab 13. mail looduskaitsekuu, mida tähistatakse juba 32. korda. See lõpeb 5. juunil.»

Juured kauges ajas

Jaak Jaaku sõnul kavandati esimene looduskaitsepäev teenekate looduskaitsjate Orest Niinemäe ja Jaan Eilarti algatusel 1957. aasta 4. novembril Viljandis. Sellel istutati lossimägedesse mälestuspuid ja tehti jalgsimatk Viiralti tamme juurde.

1958. aasta 7. ja 8. juunil korraldati Viljandis loodusesõprade kokkutulek ja lillenäitus. Rahvale üritus meeldis ja räägiti, et emakesele loodusele pühendatud looduskaitsepäev tulekski paigutada emadepäevale, mille tähistamine oli Nõukogude Eestis keelatud.

1959. aasta kevadest hakati Eestis looduskaitsepäevi korrapäraselt organiseerima, põhilised eestvedajad olid looduskaitse selts ja haridusministeerium.

«Nüüd on emadepäev oma auväärse koha tagasi saanud, kuid need kaks toredat tähtpäeva sobivad ikka hästi kokku,» sõnas Jaak Jaaku.

Ta lisas, et 1980. aastast peetaval looduskaitsekuul tutvustatakse igal aastal süvitsi üht keskkonnavaldkonda. Tänavune teema on «Jõed ja allikad — elu voolavad lätted».

Juhendavad asjatundjad

Looduskaitse seltsi Viljandi osakond korraldab maikuus, mis ühtib suures osas looduskaitsekuuga, traditsioonilisi hommikusi linnuvaatlusmatku.

Need algavad igal pühapäeval kell 7 Viljandi muuseumi eest.

Esimene retk oli möödunud pühapäeval ja sellest võttis osa üheksa huvilist. Kogenud linnutundjate juhendamisel liiguti muuseumi eest läbi lossivaremete järve äärde, sealt mööda Pikka tänavat raekoja juurde.

Lõpetuseks tegi seltskond August Maramaa kuju juures ühispildi.

Homme hommikul kogunetakse taas kell 7 Viljandi muuseumi ette. Seekord võetakse suund Uueveski linnaossa, kust liigutakse tiiruga Viljandi järve äärde.

Maikuu kolmandal pühapäeval lähevad linnuhuvilised uurima Raudna karjääride linnustikku. Sinna sõidetakse Viljandi muuseumi juurest autodega.

Viimasel vaatlusretkel, mis leiab aset 27. mail, võetakse traditsiooniliselt ette pikem matk Eesti ornitoloogiaühingu auliikme Endel Edula koju Vardja külla. Seal saavad huvilised uurida lindude pesakaste, tutvuda linnumunade ja liblikate koguga ning vaadata slaide linnuvaatlejate üritustest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles