Caspar Austa võttis Mulgi rattamaratonilt esimese võidu

Sakala
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caspar Austa
Caspar Austa Foto: Margus Ansu

Aastaid Eesti paremikku kuulunud Tartu rattur Caspar Austa alistas XII Mulgi rattamaratonil kõik vastased ning võitis esimest korda oma karjääri jooksul Viljandimaal sõidetava maratoni.

Ehkki Austa on oma karjääri jooksul saanud palju võite ning oli mullu ka kogu Eesti rattamaratonide sarja võitja, polnud ta seni Viljandimaal sõidetaval maratonil kordagi isegi poodiumile pääsenud. Pühapäeval õnnestus tal finišispurdis alistada Allan Oras ja Sander Maasing.

Samsung Estonian Cupi hooaja esimese maratoni algus ei tõotanud aga Austale sugugi head, sest juba 11. kilomeetril oli tekkinud juhtduo, kuhu kuulusid Erkki Pütsep ja Peeter Pruus. Jälitajaid juhtisid Caspar Austa ja Sigvard Kukk, kes kaotasid kahele liidrile poole minutiga.

Neli kilomeetrit hiljem oli vahe juba 40 sekundit ja 22. kilomeetril mõõdeti Pütsepa ja Pruusi eduks kuus sekundit rohkem kui minut.

“Me ei arvanud, et nad ette jäävad,” tunnistas Caspar Austa hiljem finišis. Ehkki jälitajad teadsid, et Pütsep võib ka üksinda hea vormi korral kuni viie minuti pikkuse edu sisse sõita, uskusid tagapool olevad mehed, et suudavad sõidu teisel poolel kaotuse tagasi sõita. “Me ei sõitnud maksimaalse tempoga ja pikkadel sirgetel nägime neid ees,” rääkis Austa.

Liidritel hakkasid äpardused juhtuma siis, kui jõuti Holstre-Polli suusaradadele. Heinamaal olevat mudast auku ületades lõhkus Peeter Pruus tagumise käiguvahetaja ning tema sõit oligi lõppenud.

Pütsepa suur edu hakkas aga kiirelt kaduma. Holstre-Polli suusabaasi juures olevasse vahefinišisse jõudis ta küll esimesena, kuid tema edu teise koha punktid saanud Caspar Austa ees oli vähem kui viis sekundit.

Sõidu 40. kilomeetril oleva veetakistuseni, mis on Mulgi rattamaratoni kaubamärgiks saanud, jõudsid viis liidrit koos, kuid ühiselt lahkus sealt neli meest. Erki Pütsepa rattal tuli keset vett alt tagumine ratas.

Viimasel paarikümnel kilomeetril võitlesid võidu eest Caspar Austa, Allan Oras, Markku Ainsalu ja Sander Maasing. Ühiselt võeti üles selline kiirus, et keegi jälitajatest enam ohtlikuks ei saanud. Võitjat hakati selgitama viimasel kilomeetrill, kui Austa võttis juhtimise ja pakkus konkurentidele nii kiiret tempot, kui vähegi suutis.

Kui lõpujooneni jäi veel paarsada meetrit, üritas Sander Maasing esikohta endale napsata. Ta jõudis küll Austa kõrvale, ent sel aastal uude kohta kolitud Mulgi rattamaratoni finišijooneni jõudmiseks tuli Viljandi järve rannas ületada lühike lahtise liivaga rajalõik ning see õnnestus Maasingul Austast ja Orasest kehvemini.

Veidi enne lõpujoont võis Austa käed püsti tõsta ja triumfeerida.

Parima naisena lõpetas Liisi Rist, kes üldarvestuses oli 178. ja läbis raja ajaga 2:41.46.

Poolmaratoni parim oli Ekke-Kaur Vosman ajaga 1:11.20. Talle järgnesid 20-sekundilise kaotusega Mihkel Kalja ja 35-sekundilise kaotusega Sten-Erik Ottender.

Mulgi rattamaratoni 60 kilomeetri pikkusele põhisõidule pani end kirja 1100 osalejat. Poolmaratonile startis ligi 450 ratturit. Lapsi oli sõitmas 297.

ESIKÜMME

1.Caspar Austa A&T Sport TYSK TEAM 2:08.25
2. Allan Oras Hawaii Express 2:08.26
3. Sander Maasing Peloton 2:08.27
4. Markku Ainsalu Nissan Proshop Team 2:08.33
5. Raido Kodanipork Arctic Sportclub I 2:08.38
6. Alges Maasikmets Extreme Sport 2:09.53
7. Sigvard Kukk Spordipartner 2:10.05
8. Erki Pütsep Fixus Sport 2:10.23
9. Jaan Kirsipuu CFC 2:12.09
10. Ivo Suur Nissan Proshop Team 2:12.09
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles