Rattaklubi ootab külla tuhandeid inimesi

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeval kell 12 saab Viljandi järve ääres stardi Mulgi rattamaraton.
Pühapäeval kell 12 saab Viljandi järve ääres stardi Mulgi rattamaraton. Foto: Elmo Riig / Sakala

Laupäeval ja pühapäeval on Viljandi tänavatele ja maakonna teedele oodata ohtralt jalgrattureid: kohaliku klubi korraldatav sportlik nädalalõpp algab Viljandi tänavasõiduga ning kulmineerub Mulgi rattamaratoniga.

Pühapäeval Viljandist alguse saaval Samsung Estonian Cupi avavõistlusel ehk Mulgi rattamaratonil on osalemisest teada andnud üle 1500 ratturi, kellest enam kui 1000 suundub pikale distantsile.

Eile ennelõunaks oli end 60-kilomeetrisele maratonile ja 35-kilomeetrisele poolmaratonile kirja pannud 1650 ratturit. Võistlust korraldava Viljandi rattaklubi president Veiko Šmidt kinnitas, et viimastel aastatel üsna ühtmoodi kulgenud registreerimine sujus tõrgeteta tänavugi. «Ilmselt on osalejaid mõnevõrra rohkem kui eelmisel maratonil, ent nende arvu eriti suurt kasvu me ei oota,» ütles Šmidt.

Mullu sõideti Mulgi rattamaratoni sügisel. Tookord oli stardiprotokollis kirjas üle 1700 nime ning lõpetanuid oli enam kui 1500.

Tuttav rada väikeste üllatustega  

Mulgi rattamaratoni trass on suuresti sama nagu mullu, ent ometi on rajameistrid leidnud kohti, mis üllatavad neidki, kes on osalenud sellel võistlusel aastaid ja teavad rada juba peast. Ootamatusi tuleb ette nii Sinialliku metsas kui Holstre-Polli mägedes.

Maratonieelsed päevad on Viljandimaal olnud kuivad, päikselised ja tuulised ning trass on muutunud võrdlemisi kuivaks. «Valge sokiga lõpetada eriti lootust pole, aga üldiselt on rada kenasti tahenenud ning peaks olema päris kiire,» lausus rajameister Koit Teder. «Mudarallit ei tule, aga nagu ikka, jääb teele ka mõni märjem lõik.»

Rattaklubi presidendi sõnul on suure maratoni sees, 37. kilomeetril tänavu omaette võistlus «Everesti kilomeeter». Šmidti sõnul fikseeritakse kõigil selle kilomeetrise lõigu läbimise aeg ning nagu võistlusele kohane, ootavad nobedamaid auhinnad.

Uus on tänavu maratoni finišipaik: see on kolitud Viljandi staadioni kõrvale samale platsile, kust antakse start. Võistluskeskus kõige selle juurde kuuluvaga on toodud rannaliivalt staadionimaja ette parkimisalale.

Kümme minutit pärast põhisõidu lähet, kell 12.10 algavad lastesõidud ning kell 13.20 saab stardi poolmaraton.

Lastesõite alustavad kõige pisemad. «Tillusõit» kulgeb ühisstardist Ranna puiestee 400-meetrisel lõigul ning sellele on oodatud 2006. aastal või hiljem sündinud. Nagu ikka, võidavad kõik osalejad.

Pärast seda istuvad ratta selga 12-aastased poisid ja tüdrukud ning seejärel tuleb 8- ja 10-aastaste kord. Lastesõitudel osalemine on prii ning registeerimine on võistluskeskuses kella 10—12.

Ratturite nädalalõpp algab tänavasõiduga

Pühapäev on maastikuratturite päralt, ent juba laupäeval peetakse Viljandis Eesti kriteeriumisõidu meistrivõistluste kolmanda etapina tänavasõidud. Need algavad keskpäeval.

Tänavasõidu start ja finiš asuvad tänavu Lossi tänaval. Sportlased pedaalivad Oru tänavalt Tartu mäele, nooremad pööravad sealt Mäe tänavale ning naasevad mööda Posti tänavat. Alates 16-aastastest tuleb sõitjatel läbida Kõrgemäe tõus ning Väike, Mäe ja Posti tänav, et alustada uut ringi.

Eesti kriteeriumisõidu meistrivõistluste esimesed etapid on peetud Kuressaares ja Pärnus. Punktisõidu Eesti meistrid selguvad 19. mail Elvas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles