Viljandimaalased aitavad homme maailma koristada

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana-Võidu mõisa pargi serv ja staadioni ümbrus vajavad klanimist. Talgujuht Piret Aus (keskel) loodab, et homme on abilisi rohkem kui vaid ühendatud kutsekeskkooli õpetaja Marko Liiva ja haldusjuht Mati Valli.
Vana-Võidu mõisa pargi serv ja staadioni ümbrus vajavad klanimist. Talgujuht Piret Aus (keskel) loodab, et homme on abilisi rohkem kui vaid ühendatud kutsekeskkooli õpetaja Marko Liiva ja haldusjuht Mati Valli. Foto: Elmo Riig / Sakala

Talgupäevade tava on Viljandimaal üsna tugevasti kanda kinnitanud. Homme lüüakse ligi poolesajas paigas käed külge, et teha kevadist suurpuhastust ja kaotada kaua silma riivanud risuhunnikud.

«Teeme ära!» Viljandimaa koordinaator Helen Visnapuu tõdes, et korraldus on päris hästi sujunud. Talgute registreerimine «Teeme ära!» kodulehel algas 15. märtsil ning eile lõunaks oli Viljandimaal kirja pandud 55 talgukohta.

«See on hea arv ning talgukohti jagub kõikidesse maakonna nurkadesse,» rõõmustas Visnapuu.

Inimesed ei registreeru

Kodulehe andmetel on eri paigus tööpäevakul osalemiseks soovi avaldanud ligi 300 inimest.

«Registreerunuid on paraku vähe,» nentis Helen Visnapuu. «See on iga-aastane probleem, et inimesed ei pane ennast internetis kirja ning kohapeal selgub, et osalejaid on palju rohkem. Aga peaasi et nad ikka tulevad!

Minu teada ei ole kuskil talgud ära jäänud seetõttu, et kedagi ei tule.»

Koordinaator on kõigil varasemate aastate talgutel osalenud. Mullu aitas ta Võrtsjärve ääres jõe suudmeala puhastada. Seda, kas organisatoorsed ülesanded tal tänavu lasevad kuhugi appi minna, ei osanud ta veel öelda.

Homme ootab talgujuht Piret Aus abilisi Vana-Võidu mõisa parki, kus on plaanis riisuda, korjata ja põletada kuivanud oksi ning korrastada staadioni ümbrust. Lammutamist ootab kuurilobudik.

Ausi sõnul alustasid Viljandi ühendatud kutsekeskkooli õpilased kevadtöid juba eelmisel nädalal, mil nad kraamisid õpilaskodu ja õppehoonete ümbrust.

«Hea meel on selle üle, et külarahvas on end juba kirja pannud ja lööb meie ettevõtmises kaasa,» tunnustas Aus. «Eelmisel aastal käis ligi kakssada inimest abis. Külatädid tõid talgulistele pirukaid ja oli meeleolukas päev.»

Riisutakse ja mõeldakse

Talgulehe järgi tehakse Viljandimaal kõige enam heakorratöid ja koristatakse prahti. Samuti on registreeritud palju küla- ja haljastustalguid ning mälestiste ja terviseradade puhastamist.

Kuigi tänavu keskendutakse maailmakoristusele, peetakse ka mõttetalguid. Eilseks oli neid Viljandimaal kirja pandud neli.

Nii tuleb Kõpu kiriku ja kirikupargi korrastamisel arutusele koguduse tegevuskava aastatel 2013—2018 ning Halliste vallas peetakse Tureli heakorra- ja mõttetalgud teemal «Kuidas aidata end ja oma kaaslast?».

Homsest 15. maini leiavad aset ka üle-eestilised digitalgud, millel osalevad nii muuseumid, raamatukogud kui arhiivid. Korraldajate sõnul lisatakse Facebooki Digitalgute lehele tuvastamata kohti kujutavaid pilte Eesti mäluasutuste kogudest.

Kasutajate ülesanne on anda pilte kommenteerides võimalikult täpset ja adekvaatset teavet kujutatud paigast. Selle kohta võib otsida andmeid kohalikest koduloolistest andmekogudest, küsida vanematelt inimestelt või teha kohapeal vaatlusi.

2011. aasta talgupäeval korraldati Eestis 969 talgut, millel osales 26 001 inimest ehk ligi kaks protsenti elanikkonnast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles