Liiklus selgeks interneti abil

Tea Raidsalu
, «1Leht»
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nüüd on võimalik õpilasel õppida teooriat endale sobival ajal ning isegi välismaal olles.
Nüüd on võimalik õpilasel õppida teooriat endale sobival ajal ning isegi välismaal olles. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ühena kolmest Eesti autokoolist pakub Alopex õpilastele võimalust omandada teooria osa ise internetis kooli kodulehel e-õppe vormis.


Autokooli Alopex juhataja Jaak Alesma, B-kategooria e-õpe on suhteliselt uus asi. Kuidas tuli mõte hakata pakkuma niisugust õppimisvõimalust?

E-õppekeskkonda hakkasime arendama eelmise aasta märtsis. Idee sain ühelt õpilaselt, kes kurtis kursuse lõpul, et tahaks meelde tuletada esimesi loenguid. Sealt saigi see mõte alguse. Kõigepealt panime e-kooli üles loengud.

Seejärel arendasime välja testide lahendamise keskkonna ja lõpuks lisasime liiklusolukordi käsitlevaid õppefilme.

Mõistagi täiendame ja arendame e-õpet. ARK peadirektori loa teha e-õpet sai autokool Alopex tänavu 13. jaanuaril.

Praegu on Eestis kolmel koolil lubatud korraldada B-kategooria e-õpet.

Kellele sobib e-õpe?

E-õpe sobib neile, kel on õigus taotleda B-kategooria juhiluba. Kombineeritud õpe eeldab, et inimesel tuleb endal töötada õppematerjalidega, käia õppesõidus ja teha autokoolis vahekontrolli. Traditsiooniline B-kategooria õppe puhul peab õpetaja enamasti õhtul õppeklassis loenguid. Nüüd on võimalik õpilasel õppida teooriat endale sobival ajal ning isegi välismaal olles. Eriti sobiv peaks see olema inimestele, kes elavad Viljandist kaugemal . On ju tüütu sõita õhtuti siia loenguid kuulama. Nüüd saab teadmisi omandada arvuti abil.

Samuti on inimesed õhtuti juba väsinud. Paljudel (näitlejad, öösel töötavad inimesed jt.) ei võimalda amet loengule tulla. Nüüd saavad nad ise valida, millal materjali läbi loevad. E-õpe tagab sellegi, et õpilane vaatab läbi kõik loengud ja tutvub kogu õppematerjaliga.

Mida e-õpe nõuab?

Et kõiki loenguid kuulatakse/vaadatakse e-õppes internetis, on koolituseks vaja interneti kasutamise võimalust. Kindlasti tuleb arvestada asjaolu, et B-kategooria algõppe koolitust e-õppena läbida ei ole lihtsam kui loengul käia. Õpilasel tuleb enamik tööd teha endal ning see nõuab keskmisest suuremat keskendumisvõimet ja enesedistsipliini.

Kas tavakursusele tulija saab ka võimaluse õppida e-õppekeskonnas?

Mis saab olla meil selle vastu, kui inimene tahab oma teadmisi arendada ja kinnistada. Me ei ole kadedad ning loomulikult saavad e-õppekeskkonda juurdepääsu kõik autokoolis Alopex õppijad. Seda võimalust kasutatakse agaralt ja see annab ARK-is eksameid sooritades paremaid tulemusi.

Kas B-kategooria kursuse e-õppena läbimine on kallim kui tavakursus?

Mõistagi tuleb igasuguse koolituse eest maksta. OÜ Autokool Alopex on õpetanud juhiloa taotlejaid aastast 1992. ARK-i eksamitel on meie õpilased aastate vältel olnud Viljandi parimad eksamite sooritajad. Kvaliteetne koolitus on ARK eksamitel läbisaamisel alus. Need, kes valivad B-kategooria e-õpe, saavad selle odavamalt kui klassikalise loenguõpet eelistavad õpilased, sest peavad ju ise rohkem vaeva nägema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles