Repliik: Kodanikukool

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannar Raba
Rannar Raba Foto: Elmo Riig / Sakala

Olgu kohe hakatuseks öeldud, et ma ei pea õigeks langetada valimisea alampiiri 16 eluaastale ning pean niisugust teemapüstitust võimuerakondade kobavaks katseks oma toetajaskonda kunstlikult suurendada.

Miks peaksime andma õiguse riigiasjade üle otsustada nendele, keda ei arva olevat piisavalt küps, et üksi autot juhtida või poest õlut osta? Tõsi, iga inimene saab täiskasvanuks ise ajal ning mõnel ei jagu vastutustunnet veel vanuigigi. Seepärast on piiri tõmbamine igal juhul tinglik ja kokkuleppeline ning 18. eluaasta tundub loogilisem variant.

Ometi nõustun, et noori tuleb juba varakult ärgitada ühiskondlikult mõtlema. Erakondade noortekogude töös osalemine pakub selleks päris hea võimaluse — muidugi eeldusel, et neile seal pähe ei astuta ning täisealiseks saades vägisi parteipiletit pihku ei suruta.

Kokkuvõttes on siiski kõige tähtsam see, millised on meie koolides kodaniku- või ühiskonnaõpetuse tunnid. Kui need sunnivad lapsi pähe tuupima igavat teoreetilist juttu, selmet arendada väitlusoskust ja silmaringi, on neist pigem kahju kui kasu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles