Polli sordiaretaja saab teaduspreemia

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sordiaretaja Kalju Kask on loonud arvukalt õuna-, pirni-, kirsi- ja murelisorte, mis on tuttavad meie aedades või alles leidmas teed koduõuele.
Sordiaretaja Kalju Kask on loonud arvukalt õuna-, pirni-, kirsi- ja murelisorte, mis on tuttavad meie aedades või alles leidmas teed koduõuele. Foto: Sille Annuk

Riigi teaduspreemiate komisjon määras pikaajalise tulemusliku teadus- ja arendustöö eest 600 000 krooni suuruse preemia maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuse vanemteadurile Kalju Kasele ja tehnikaülikooli geoloogiainstituudi vanemteadurile Dimitri Kaljole.


«See on suurepärane uudis, see sordiaretaja väärib oma elutöö eest niisugust tunnustust,» lausus Polli aiandusuuringute keskuse juhataja Ave Kikas.

Ta ütles, et Kalju Kase kauase töö tulemusena aretatud viljapuusordid on tunnustatud Eestis ja Lätis ning neid on võetud sordikatsetesse ka Leedus, Hollandis, Itaalias, Soomes ja Saksamaal.

Aiandusdoktor Kalju Kask on aretanud viisteist õuna-, kaheksa maguskirsi- ja kolm pirnisorti, neist kaks õunasorti ja ühe pirnisordi koos Aleksander Siimoniga. Kask on avaldanud 78 teadusartiklit, ligi tuhat populaarteaduslikku kirjutist ja üheksa raamatut.

1988. aastal sai ta Eesti NSV teenelise teadlase nimetuse ja 2006. aastal hinnati tema tööd Valgetähe IV klassi ordeniga.

Haridus- ja teadusministeeriumi eelarves teaduspreemiateks ettenähtud 4 350 000 krooni otsustati välja maksta täies ulatuses.

Innovaatilise tooteni viinud väljapaistva teadus- ja arendustöö eest antava 750 000 krooni suuruse riigi teaduspreemia pälvis kollektiiv, kuhu kuuluvad Hillar Aben grupi juhina ning Leo Ainola, Johan Anton ja Andrei Errapart. Nende töö kandis pealkirja «Integraalse fotoelastsusmeetodi teooria, mõõtmistehnoloogia ja aparatuuri väljatöötamine ja rakendamine jääkpingete mõõtmisel klaasitööstuses».

Eelmise nelja aasta jooksul valminud ja avaldatud parimate teadustööde eest antavate 300 000 krooni suuruste riigi teaduspreemiate laureaadid on Aleksei Šerman täppisteaduste, Ülo Langel (kollektiivi juht) koos Margus Pooga, Mats Hanseni, Ursel Soometsa ja Kalle Kilgiga keemia ja molekulaarbioloogia, Malle Krunks tehnikateaduste, Pärt Peterson arstiteaduse, Meelis Pärtel geo- ja bioteaduste, Erkki Truve (kollektiivi juht) koos Merike Sõmera ja Maria Cecilia Sarmiento Guériniga põllumajandusteaduste, Tiiu Paas sotsiaalteaduste ja Arvo Tering humanitaarteaduste alal.

Preemiad antakse laureaatidele kätte 23. veebruaril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles