Kommentaar: Teeaugus lõhutud auto eest võib saada hüvitist

, D.A.S. Õigusabikulude Kindlustuse aktsiaseltsi juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maiko Kalvet
Maiko Kalvet Foto: Erakogu

Igal kevadel on auklikel teedel ja tänavatel oht lõhkuda auto. Velgede ja rehvide vahetus võib maksma minna sadu või lausa tuhandeid eurosid ning paljudel juhtudel saab selle kulutuse kompenseerimiseks nõuda teeomanikult hüvitist.

Teoreetiliselt on kahju hüvitamise kord küll selge, kuid praktikas on see tehtud üsna keeruliseks. Mõne juhtumi puhul on hüvitise nõudmine siiski igati õigustatud.

Teeseaduse järgi peab tee seisund võimaldama ohutult liigelda. Kui see võimalus ei ole tagatud, tuleb tähistada ohtlikud kohad liiklusmärkidega, piirata liiklust või sulgeda tee. Kui seda ei ole tehtud ning liiklejale tekib kahju, on tee omanik kohustatud kahju hüvitama.

Ainuüksi märgi paigaldamine ei vabasta tee omanikku veel vastutusest. Mõnel juhul võib kompensatsiooninõude esitada ka siis, kui omanik on liiklejaid halbadest teeoludest küll teavitanud, kuid pole teinud seda korrektselt. Nõue on mõttekas esitada juhul, kui kahju tekitanud auk on nii suur, et ei vasta majandus- ja kommunikatsiooniministri määrusega kehtestatud teeseisundi nõuetele, ning teeomanik polnud teed sulgenud või liiklust piiranud.

Kiirteel ja põhitänaval ei tohi olla auke, mille läbimõõt ületab 20 ja sügavus viis sentimeetrit. Isegi alla nende kriteeriumide on olukord üsna kriitiline ning väärib põhjalikku uurimist. Märgist «Ebatasane tee» ei pruugi piisata, kui tugev vihm on niigi auklikku teed veelgi kahjustanud ja kiirust peaks kõvasti vähendama.

Löökaugust läbisõitmise korral on kõige lihtsam taotleda kahju hüvitamist kindlustusseltsilt — muidugi kui teie sõidukil on kaskokindlustuse leping. Siis saab hüvitist isegi juhtudel, kui teeauk oli korrektselt tähistatud. Kaskokindlustushüvitise taotlemiseks on tarvis juba õnnetuspaigast helistada kindlustusseltsi klienditeenindusse ning järgida sealt saadud juhiseid.

Tuleb arvestada, et kindlustusselts arvab auto remondikuludest maha kindlustuslepinguga määratud omavastutuse. Kui õnnetuspaigas on käinud politsei ning kõik dokumendid on korrektselt vormistatud, võib omavastutuse ulatuses hüvitist nõuda teeomanikult.

Teeomaniku poole tuleb kahjunõudega pöörduda ka kaskokindlustuse puudumise korral, sest kohustuslik liikluskindlustus löökaugu tekitatud kahjusid ei hüvita. Teeomanikult kogu hüvitise või kaskokindlustuse omavastutuse sissenõudmine võib kujuneda üsna pikaks ja keeruliseks protsessiks. Selleks on peaaegu alati vaja, et politsei oleks juhtumi fikseerinud ja dokumendid oleksid korrektselt vormistatud.

Politseinikku on vaja ka õnnetuspaiga seisundi kindlakstegemiseks: näiteks kui puudub halvast teeolust teatav liiklusmärk või kui märk küll on, aga löökauk tundub kahtlaselt suur.

Teeseisundi nõuded näevad ette, et ühel või teisel ajavahemikul ei tohi teel ja tänaval teatud läbimõõduga auke olla, seepärast peaks politsei esindaja mõõtma löökaugu sügavust, laiust ja pikkust.

Kui juhtumil on tunnistajaid, ei tee paha võtta neilt kontaktandmed. Samuti on soovitav teha õnnetuspaigast fotod. Pildistada on vaja mitme nurga alt, et oleksid näha nii sõiduki asukoht kui tekkinud kahju. Õnnetuse koha ja põhjuste puuduliku jäädvustamise korral võib tee omanik väita, et juht oli õnnetuses ise süüdi või et autot ei lõhutud tema omanduses oleval tänaval.

Kui auto remondi maksumus ja muud kulud on selgunud, tuleb saata kahjunõue ja tõendusmaterjal tee omanikule. Nõue peab sisaldama juhtunu täpset asukohta, kuupäeva ja kellaaega, sõiduki ja selle omaniku andmeid, tekkinud kahju kirjeldust ning selle kõrvaldamise maksumust. Tõendusmaterjalid on remondi arve või hinnapakkumine, tunnistajate ütlused ja võimaluse korral ka sündmuspaiga fotod.

Halvimal juhul on võimalik pöörduda kohtusse, kuid tavaliselt on lihtsam ja kiirem jõuda kahjuhüvitises kokkuleppele läbirääkimiste abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles