Mulgi rattamaraton kolis taas kevadesse

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgi rattamaratoni start antakse 6. mail.
Mulgi rattamaratoni start antakse 6. mail. Foto: Elmo Riig

Aastase pausi järel avab Eesti rattamaratonide sarja taas Viljandi järve ääres startiv ja finišeeriv Mulgi rattamaraton, mis on taas kolinud sügisest kevadesse.


Kui mullu pakkus Viljandimaa metsades, põldudel ja teedel kulgev rada maastikuratturitele septembri keskel võimaluse kogu suve kestnud Eesti rattamaratonide sari lõpetada, siis tänavu pakuvad viljandlased ratturitele võimaluse võistlushooaega alustada. Mulgi rattamaratoni start antakse 6. mail kell 12.

Talvega on nii mõndagi muutunud, sest mullu Elioni järgi peasponsori nime kandnud suvine maratonidesari on selleks aastaks saanud uue peasponsori järgi nimeks Samsung Estonian Cup. Võistlused, mis sellesse sarja koonduvad, on jäänud samaks.

Ka ratturite huvi on endiselt suur, sest kolm nädalat enne starti on end Mulgi rattamaratonile kirja pannud üle 600 osaleja. Kokku on neid mai esimesel pühapäeval Viljandi järve äärde oodata ligi 2000, kellest pooled suunduvad 60 kilomeetri pikkusele põhisõidule. Lisaks on sadu osalejaid oodata nii AXA poolmaratonile kui Gutta lastesõitudele.

Viljandi rattaklubi korraldatava Mulgi maratoni osalejate hulk on tavapäraselt olnud kogu sarja üks rohkearvulisemaid. Mitmel aastal on oldud ka kogu sarja kõige suurema lõpetajate hulgaga võistlus.

Samsung Estonian Cupi peakorraldaja esindaja Allar Tõnissaare sõnul on 12 aasta jooksul olnud maratonisarjal kokku kümneid tuhandeid osalejaid. Praeguse eelregistreerimise põhjal võib Tõnissaare meelest järeldada, et neid rattureid, kes tänavu paneb end kirja kogu sarjaks ehk korraga kaheksaks maratoniks, on rohkem kui kunagi varem. Senine rekord küündib pisut üle 900 inimese.

Tänavu 12. korda peetav Mulgi rattamaratoni trass on suures osas sama nagu mullu. Rajameistrite kinnitusel tulevad muutused vaid kosmeetilist laadi, kuid põhiosas on see sarnane mullusega. Raja märkimisega tehakse algust juba sel nädalal, kuid lõplikult saab see paika aprilli viimaseks nädalalõpuks. Kevadele kohaselt on trass praegu kohati porine, kuid märjad kohad kuivavad kiirelt ning esimesed ratturid on selle tänavu juba läbi sõitnud.

Oluline muutus ootab rattureid finišis, sest see pole enam rannaliival nagu seni, vaid samas kohas kus start ehk staadioni kõrval asuval parkimisplatsil.

Teise olulisema uuenduse nimi on «Everesti kilomeeter». See on võistlus, mis peetakse maha maratoni käigus ja mille paremad saavad finišis auhinna. Lahtiseletatult mõõdetakse maratoni trassile maha täpselt kilomeetri pikkune distants ja seal fikseeritakse igal osalejale aeg, mis tal selle läbimiseks kulub. Nii võib mõni tagumise poole sõitja seada endale eesmärgi olla just sellel kilomeetril maksimaalselt kiire ja üritada võimalikult kiiret aega ja kõrget kohta. Kuhu see kilomeeter maha mõõdetakse, pole praegu veel selge.

Tavapärane avatud raja sõit on tänavu kavas nädal enne starti ehk 29. aprillil ning rajameistrid stardivad sel päeval rajale kell 11 hommikul. Samal päeval on uuendusena kavas ka maratoni matk, mida saab läbida nii pool- kui täispikal maratonirajal. Allar Tõnissaare sõnul saavad Rexona matkaga maratonist osa ka need ratturid, kes võistelda ei soovi, kuid tahavad ikkagi maratonirajal sõitmist proovida. Matkajad võivad maratonipäeval võita loosiauhindu.

Erinevalt varasematest aastatest on tänavu pärast maratoni lõppu kavas ka hulgaliselt auhindade loosimisi. Nii võib näiteks Mulgi rattamaratonilt üks õnnelik lahkuda uue jalgrattaga. Sügisel aga loositakse ratturite vahel välja Honda Civic, millega võitja saab sõita täpselt ühe aasta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles