Hauarüüstajateks osutusid metskitsed

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paar tundi pärast leinajate lahkumist tulevad hauale kitsed. Nad lasevad lilleõitel hea maitsta, nii et kalmule jäävad rohelised rootsud.
Paar tundi pärast leinajate lahkumist tulevad hauale kitsed. Nad lasevad lilleõitel hea maitsta, nii et kalmule jäävad rohelised rootsud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Paljud sel talvel Viljandi Metsakalmistule lähedase matnud inimesed on järgmisel päeval avastanud, et värsked lilled on haualt kadunud. Selle pahateo taga pole aga mitte inimesed, vaid kitsed.



Esmaspäeval pöördus «Sakala» poole oma ema matnud naine, kes rääkis, et oli saanud šoki, nähes reedel lilledega kaetud hauda rüüstatuna.

«Pärgadest ja kimpudest olid lilleõied kadunud,» kirjeldas ta. «Ka lõikelilledel olid õied ära lõigatud ning varred maha jäetud. Isegi kõige pisemate õitega lilled nagu kobarnelgid ja krüsanteemid olid lagedaks tehtud.»

Naise teatel olid küünlad küll haual alles, kuid need olid poole põlemise pealt ümber lükatud.

Naine kahtlustas, et haual on käinud inimestest lillevargad, kuid Metsakalmistu vaht Janek Eksi on veendunud, et teo panid toime kitsed.

«See on 110 protsenti kindel ja tegemist on kolme kitsega,» sõnas ta. «Ma olen neid kolme aasta jooksul vähemalt sada korda näinud.»

Et tänavune talv on erinevalt mullusest lumine ning kitsedel on raske looduses toitu hankida, käivadki nad haudadel värskeid lilli söömas. «Hiljem on sündmuskohal näha kitsejälgi ja -pabulaid,» lausus kalmistuvaht.

Ta on koos linnavalitsuse ametnikega üritanud sõraliste vastu rohtu leida, kuid tulemusteta. Jahimehed linna territooriumil tegutseda ei tohi, loomad pole inimestele ohtlikud ning nende hirmutamisest pole kasu tõusnud.

Kohaliku jahimeeste liidu tegevjuhi Ulvi Lombi sõnul on täiesti mõeldamatu hakata kalmistul kitsedele jahti pidama. «See on linna territoorium ja relvaga ei tohi sinna minnagi,» lisas ta.

Linnavalitsuse ametnik Kaidi Braun on uurinud ka võimalust kitsed uinutada ja nad siis kuhugi kaugemale viia, kuid ka selline lahendus oleks seaduslikult võimatu. Varianti kitsedele toidukoht luua ja üritada neid nii lilledest eemal hoida ei pea ametnikud samuti mõistlikuks. «Siis oleks varsti kolme kitse asemel kolmkümmend,» selgitas Braun, kes on sel teemal palju jahimeestega nõu pidanud.

Anonüümsust palunud naine, kes esmaspäeval surnuaial rüüstatud hauda nägi, puhkes pärast kitsedest kuulmist naerma. «Kitsede vastu pole mul midagi. Neile ei saa kätt ette panna. Eks seda tule siis võtta kaine mõistusega,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles