Päris paljud maapered eelistavad linnakoole

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui esialgu pidi Viljandi kesklinna koolis avatama kolm esimest klassi, siis äsjase otsuse kohaselt on neid hoopis neli.
Kui esialgu pidi Viljandi kesklinna koolis avatama kolm esimest klassi, siis äsjase otsuse kohaselt on neid hoopis neli. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandis pole tänavu põhjust esimesse klassi astujate vähesuse üle kurta, sest paljud maapered eelistavad linnakoole oma koduvalla õppeasutustele.

Et tung linna koolidesse osutus oodatust märgatavalt suuremaks, andis linnavalitsus nädala algul loa senise maagümnaasiumi asemel tegevust alustavas kesklinna koolis kolme esimese klassi asemel avada neli. Jakobsoni ja Paalalinna koolis on neid vastavalt neli ja kaks.

Praeguste andmete järgi pistetakse septembris Viljandi koolides esimene aabits pihku 224 põnnile. Neile lisanduvad waldorfkooli poisid ja tüdrukud, keda on samuti tavapärasest rohkem — vähemalt kaheksa, kes on Viljandi registris.

Kõik on teretulnud

Linnavalitsuse haridus- ja kultuuriameti juhataja Tiivi Tiido sõnul tuli seesugune asjade käik teatava üllatusena.

«Näha on, et paljud ümbruskonna valdade vanemad tahavad oma lapsi linna kooli panna, ja me otsustasime neile vastu tulla. Kõik on teretulnud,» ütles ta ning lisas, et ruuminappust pole põhjust peljata, sest uuest õppeaastast tegevust alustav riigigümnaasium lahutab vanemad klassid noorematest.

Nagu eelmistel aastatel, kasvas ka sel kevadel nende noorte perede hulk, kes vahetult enne esimesse klassi registreerimise tähtaega oma lapse sissekirjutust muutsid.

Tiido tunnistas, et neid oli päris palju, kuid linnavalitsus ei pidanud õigeks inimeste motiive arutama hakata. «Jätame igaühele õiguse ise otsustada, mis on tema lapsele parim. Kui inimene ütleb, et ta on nüüdsest Viljandi kodanik ja dokumendid seda kinnitavad, siis sellest me ka lähtume. Püüame igaühele pakkuda parimat teenust.»

Ka ümbruskonna vallavalitsustest märgiti, et noorte perede kolimine ühest registrist teise on kevaditi sama tavapärane nagu rändlindude naasmine pesitsuspaikadesse. Näiteks teadis Viiratsi valla haridus- ja kultuurispetsialist Anne Freimuth oma sõnul kolme selle kandi peret, kes spetsiaalselt lapse koolivaliku pärast hiljuti formaalselt linna elanikuks hakkasid.

«Tavapärane lugu: massilist minekut ei ole, aga see, mida me lasteaias käivate laste põhjal võime prognoosida, ei pea lõpuks kunagi paika,» nentis ta.

Suurt muudatust pole

On ilmne, et linnakoolide menu lõikab kõige valusamalt ümbruskonna väikesi koole, kes peavad vajaliku õpilaste arvu hoidmise nimel tublisti pingutama. Samas ütlevad haridusvaldkonna eest vastutavad vallaametnikud, et praeguseks laekunud andmete kohaselt pole nende haldusalas tegutsevatel õppeasutustel paanikaks põhjust.

«Seis on umbes samasugune nagu varasematel aastatel,» leidis Pärsti vallavalitsuse haridus- ja kultuurispetsialist Marju Must. «Teisalt on kogu see lugu kevadel paras vee peale kirjutamine, sest lõplikult saavad nimekirjad selgeks alles sügisel, kui lapsed kooli tulevad.»

Ametnike sõnul eelistatakse linnakoole mitmel põhjusel. Sageli on ajendiks tõik, et ema, isa või mõlemad käivad linnas tööl ning neile on mugav lapsega teekonda jagada. Lisaks mõeldakse huviringidele ning sportimisvõimalustele. Samuti hinnatakse kõrgelt suurte koolide tugiteenuseid, näiteks psühholoogi ja logopeedi abi kasutamise võimalust.

ARVAMUS

EERO METSVAHI,
Heimtali kooli direktor

Eelmistel aastatel on meil esimesse klassi tulnud 13—15 õpilast. Praegu on aga nimekirjas üheksa. Seni arvasime isekeskis, et lõpuks tuleb tavapärane arv ikkagi täis, kuid nüüd, kui linn otsustas ühe lisaklassi avada, pole vist enam mõtet lootust hellitada.
Üldiselt on asjad siiski paremuse poole liikunud. Varem nägime palju rohkem vaeva, et lapsi siia meelitada. Nüüd seda muret ei ole, sest vald on koolimaja remontimisse ja arendamisse väga palju panustanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles