Tervisekaitsjad ei annaks lastele energiajooke

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karksi-Nuia noortekeskuse töötajad otsustasid laste heaolu nimel kehtestada keelu, mis ei luba ühelgi majas viibijal energiajooke pruukida.
Karksi-Nuia noortekeskuse töötajad otsustasid laste heaolu nimel kehtestada keelu, mis ei luba ühelgi majas viibijal energiajooke pruukida. Foto: Maarja Lenk

Karksi-Nuia noortekeskuses energiajooke enam juua ei tohi. Ustele on riputatud sildid, mis keelavad neid juua kõigil majas viibijatel.

«See on meie sisereegel,» ütles noortekeskuses töötav Karksi valla laste- ja noorsootöö spetsialist Eneli Põder. «Ühel hetkel nägin, kuidas algklasside lapsed juba kõndisid purkidega ringi.»

Et väiksemad halba eeskuju ei saaks, ei tohi energiajooke pruukida ka vanemad keskuses käijad.

Reegel

Noorsootöö spetsialisti sõnutsi oli algul küll uue reegli üle nurinat, aga nüüdseks peavad kõik sellest kinni.

«Selle joogi kahjulikkusest vist ei teatagi,» lausus Eneli Põder ja lisas, et on püüdnud noortele selgitada, mida see jook nendega teeb. Mõnel väiksemal on teinekord isegi suu seda kuuldes imestusest lahti vajunud.

«Energiajoogid ei sobi lastele ja peaksid olema neile keelatud,» ütles Viljandi haigla lastehaiguste osakonna arst Maia Luukas.

Tallinna lastehaigla endokrinoloogiateenistuse juhataja doktor Ülle Einberg kinnitas, et energiajookide liigtarvitamine on ohtlik. «Nad tekitavad sõltuvust ning on kahjulikud kofeiinisisalduse tõttu,» selgitas ta ning lisas, et on täielikult Karksi-Nuia noortekeskuse kehtestatud energiajookide keelu poolt.

Kofeiin

Oma praktikast teab Ülle Einberg juhtumit, kus vastuvõttu toodi nooruk, kes oli kofeiini tarvitamise tõttu ülierutatud. Tema oli kofeiini manustanud siiski tablettidena.

Energiajoogid sisaldavad samuti kofeiini, sest see peletab joojal ajutiselt väsimust ja suurendab nii vaimse kui füüsilise töö võimet.

Tervise arengu instituut on välja andnud energiajooke käsitleva infomaterjali, milles on öeldud, et kofeiin tõstab vererõhku, parandab aju ja lihaste varustamist hapniku ning toitainetega, suurendab südamelöökide arvu ja südame töö efektiivsust.

Tervise arengu instituudi teabe kohaselt mõjutab kofeiin noorte käitumist ja võib põhjustada suurenenud ärrituvust, närvilisust ja rahutust.

Kuigi ka kohv on kofeiini allikaks, ei saa seda võrrelda energiajoogiga. Kohvi juuakse enamasti söögikorra lõpuks või koos hommikusöögiga, energiajooki aga toidukorrast eraldi ja suhteliselt ruttu. See soodustab kofeiini kiiret imendumist organismi.

Mõju

Viljandi maavalitsuse tervise­edenduse peaspetsialist Elo Paap ütles, et igasugused stimulaatorid selle joogi sees hoiavad noort liiga erksana. «Nagunii on laps tänapäeval palju arvutis ja keskknärvisüsteem on kogu aeg teatud erksustasandil. Kui seda veel joogiga stimuleerida, pole asi enam üldse hea,» nentis ta.

«Väikesele lapsele võib jook mõjuda nagu alkohol ja tekitada temas naljaka tunde,» ütles Eneli Põder. Nähes, et noored joovad energiajooki purkide viisi, tekkis tal hirm, et mõni neist võib kokku kukkuda.

Tervise arengu instituudist kinnitati samuti, et energiajoogi joomine võib tekitada imelikku ärevust ja rahutust, teinekord panna pea ringi käima ning põhjustada unetust.

Infomaterjal väidab, et energiajook on mõeldud ainult täiskasvanutele ning ka sellisel juhul võiksid seda juua need, kes aktiivselt treenivad.

Karksi-Nuia noortekeskuses pandi noortele üles veeautomaat, kust võib mulliga vett võtta. Põdra sõnutsi lastel mingit otsest energiapuudust pole. «Ma ju näen, et nad joovad seda ka ilma januta,» ütles ta ning lisas, et tegu võib olla lihtsalt moega. «Minu poolest söögu nad ennem šokolaadi ja isegi kui energiat jääb puudu, saab seda juurde, kui õigel ajal magama minna ja korralikult süüa.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles