Viljandi gümnaasium kutsub noori eksamile

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi gümnaasiumi direktori Ülle Luisu sõnul ei pea sisseastuja eksamile registreerudes lõplikult otsustama, milliseid õppesuundi ta õppida soovib, kuid esimesena eelistatud suund palutakse siiski ära märkida.
Viljandi gümnaasiumi direktori Ülle Luisu sõnul ei pea sisseastuja eksamile registreerudes lõplikult otsustama, milliseid õppesuundi ta õppida soovib, kuid esimesena eelistatud suund palutakse siiski ära märkida. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi gümnaasium korraldab aprilli lõpul tulevastele kümnenda klassi õpilastele sisseastumiseksami, et saada ülevaade kooli pürgijate motivatsioonist ning emakeele- ja matemaatikaoskustest.

Kui praegustel Viljandi gümnasistidel tuleb uude kooli üleminekuks kirjutada vaid avaldus, siis tänavused põhikoolilõpetajad peavad õppeasutusse pääsemiseks sooritama kirjaliku sisseastumiseksami. See on laupäeval, 21. aprillil kella 10—12.

Viljandi gümnaasiumi direktori Ülle Luisu ütlemist mööda saavad Viljandi üheksanda klassi noored eksami sooritada oma praegustes koolides. Väljastpoolt maakonnakeskust tulijad saavad seda teha Viljandi täiskasvanute gümnaasiumi ruumides.

Eksamile saab registreeruda 21. aprillini. Ülle Luisu sõnul ei pea sisseastuja registreerudes lõplikult otsustama, milliseid õppesuundi ta tulevases gümnaasiumis õppida soovib, kuid esimesena eelistatud suund palutakse siiski ära märkida.

«Selle põhjal saame esialgse ülevaate, kuidas lapsed võiksid jaguneda,» lausus direktor. Suunad ja õppemoodulid määratakse kindlaks siis, kui õpilane on põhikooli lõputunnistuse kätte saanud ning sellega gümnaasiumi vestlusele läheb.

Luisk lisas, et õpilased, kellele mainitud kuupäev ei sobi, peavad saatma direktorile kirjaliku avalduse. Nemad võivad eksami teha hiljem.

Kolm osa

Kuigi tänavust teadmisteproovi nimetatakse uhkesti sisseastumiseksamiks, ei erine see palju tasemetestidest, mida on varem Viljandi gümnaasiumidesse pürgijatele korraldatud.

Eksami esimeses osas tuleb õpilasel täita ankeet, mille põhjal püütakse välja selgitada tema hoiak ja motivatsioon gümnaasiumis õppimiseks. Muu hulgas uuritakse, kas põhikoolilõpetaja on valmis langetama ka muid valikuid peale gümnaasiumis õppimise ning kas temaga võivad võtta ühendust inimesed, kes alternatiivseid õppimisvõimalusi tutvustavad.

«See küsimus on esitatud eesmärgiga, et kui õpilasel läheb sisseastumiseksam halvasti, võiks temaga ühendust võtta kutsekoolide õppenõustajad ja rääkida ametikoolides pakutavatest võimalustest,» selgitas Ülle Luisk. «Meil on selles osas kokkulepe nii Viljandi ühendatud kutsekeskkooli kui Olustvere ametikooliga.»

Sissejuhatava osa järel tuleb õpilasel näidata teadmisi matemaatikas ja emakeeles. Kõige lõpuks on paar lisaküsimust, mis puudutavad registreerimisankeedile märgitud eelistatud õppesuunda.

Tublid said kutse

Arvestades, et tänavu lõpetab Viljandis põhikooli umbes 200 noort, võetakse Ülle Luisu sõnul uude gümnaasiumi arvatavasti 180—190 kümnenda klassi õpilast.

«Tõenäoliselt hakkame üld­ainete õpetust korraldama kuues õpperühmas, mis sarnaneb praeguse olukorraga — sel aastal töötab kolmes Viljandi koolis igaühes kaks kümnendat klassi,» kõneles direktor.

Uudne on see, et väljaspool konkurssi on saanud spetsiaalse kutse Viljandi gümnaasiumi astuda need õpilased, kes on varem mõnes aines heade tulemustega silma paistnud. Nemad on sisseastumiseksamitest vabastatud.

«See mõte tekkis meie aineõpetajatel, kellega käisime kevadvaheajal meeskonnakoolitusel,» rääkis Ülle Luisk. «Eelmisel nädalal valisid õpetajad need õpilased kogu maakonnast välja ja saatsid neile kutse. Mõistagi võib juhtuda, et me ei suutnud märgata kõiki tublisid noori, kuid neile on ka meie eksam kindlasti jõukohane.»

Ülle Luisk kinnitas, et sellist kutsumist hakkab kool kasutama igal aastal. «Tagasiside on olnud väga hea — nii mõnigi laps sai tunda, et teda on märgatud.»

Direktori sõnul moodustatakse sisseastumiseksami põhjal noorte vastuvõtmiseks pingerida.

«Kui õpilane saab eksamil 80 protsenti pallidest, võib ta olla kindel, et on Viljandi gümnaasiumi sisse saanud,» seletas direktor. «Nendele noortele on hilisem vestlus pigem õppekava nõustamine, kus aitame valida tulevased kursused.»

Kui eksam ebaõnnestub, jagatakse lapsele infot teiste õppimisvõimaluste kohta.

«Proovime vältida olukorda, kus noor tuleb gümnaasiumi ja saab poole aasta pärast aru, et on ikkagi vales kohas.»

Hiljuti aset leidnud Viljandi gümnaasiumi õpetajate konkurss on lõppenud ning õpetajad valitud. Direktori kinnitust mööda saab selle meeskonnaga luua väga tugeva kooli.

Õpetajad on valitud

«Üks valikuprintsiipe oli see, et õpetajad, kes siin kokku saavad, peavad suutma teha koostööd. Hiljutine meeskonnakoolitus näitas, et inimestevahelised liinid läksid hästi tööle,» lausus ta.

Kõige rohkem õpetajaid tuleb uude kooli praegustest Viljandi gümnaasiumidest, kuid tulijaid on ka kaugemalt.

Riigigümnaasiumi õpetajana hakkab tööle 11 praegust Jakobsoni, 12 maagümnaasiumi ja kaheksa Paalalinna gümnaasiumi pedagoogi. Väljastpoolt Viljandi üldhariduskoole tuleb 10 õpetajat.

Teisi koolitöötajaid värvati kaheksa, neist enamik on samuti praeguste Viljandi koolide töötajad või pedagoogid ning kaks tuleb väljastpoolt.

Õpetajatest on veerand mehed ja ülejäänud naised.

Ülle Luisu sõnul sõlmitakse praegu töötajatega lepinguid ning nende nimekiri peaks kooli kodulehele ilmuma aprilli lõpul.

ÜLEMINEK

Kool otsib õpilasi.
• Viljandi gümnaasiumi kümnendasse klassi astujate kirjalik vastuvõtueksam on 21. aprillil kella 10—12.
• Noored, kellele see kuupäev ei sobi, peavad saatma direktorile kirjaliku avalduse ning nad saavad võimaluse teha eksam hiljem.
• Õpilased, kes käivad praegu mõne Viljandi gümnaasiumi kümnendas või üheteistkümnendas klassis, peavad uude kooli üleminemiseks kirjutama avalduse. Seda saavad nad teha oma õppeasutuse juures.
Allikas: Ülle Luisk

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles