Toetus paneb Viljandi vanad aknad särama

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõigile viljandlastele tuttav omanäoline elu- ja ärimaja Lossi ja Posti tänava nurgal on arhitektuurimälestisena kaitse all.
Kõigile viljandlastele tuttav omanäoline elu- ja ärimaja Lossi ja Posti tänava nurgal on arhitektuurimälestisena kaitse all. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi vanalinnas Lossi ja Posti tänava nurgal kõrguv ajalooline hoone võib varsti saada korda kõik oma sadakond akent.

1913. aastal valminud kunagine pangahoone on nimelt üks nendest, millele Viljandi linnavalitsus andis tänavu restaureerimistoetust. Kokku jagati välja ligi 15 000 eurot. Enamasti küsitakse toetust kolme-nelja akna taastamiseks, nii et Lossi tänav 35 asuv maja oma tervelt 94 restaureeritava aknaga on silmatorkav erand.

Suur töö

Viljandile on see oluline rajatis, sest on üks omanäolisemaid XX sajandi alguse hooneid linnas. Aktsiaselts Rael ostis maja endiselt omanikult 2005. aasta suvel ning volitas seda haldama osaühingu Leola Kinnisvara.

«Nii mahukaid töid tavaliselt korraga ette ei võeta, seetõttu on hea meel, et kesklinnas asuv suurejooneline hoone restaureeritakse täies mahus,» oli linnavalitsuse majandusameti kultuuriväärtuste spetsialist Monika Rauba rahul.

«Hoonel on palju ilusaid erikujulisi aknaid, millel on säilinud hinged, pöörad ja käepidemed. Enamik on restaureeritavad, kuigi väikeseruuduliste prossijaotusega akende klaaside kittimine on töömahukas,» rääkis ta. «Hoonet hakati korda tegema eelmisel aastal, kui sellele pandi uus katus.»

Asjatundjaid vaimustavad kõnealuse maja uhked suured aknad ja graniidist välisseinad. Kui hoone 1913. aastal valmis, kolis sinna Tartu Panga Viljandi osakond. Sellest ajast on akende ees säilinud kaunistustega trellid.

Nähtav koht

Kuigi toetust sai küsida ka uste, luukide, rõdude, treppide, sammaste, tuulelippude ja piirete restaureerimiseks, on raha saajate nimekirjas valdavad just akende korrastajad.

«Küsijaid oli palju ning komisjon otsustas toetada ennekõike nende ehitusaegsete arhitektuursete detailide taastamist ja uuendamist, mis on linnapildis nähtaval kohal,» põhjendas Monika Rauba. «Sisehoovid jäid sel aastal avalduste rohkuse tõttu kõrvale.

Raha otsustati anda ka kahe hoone, sealhulgas ühe väärtusliku XIX sajandist pärineva vahvärk-stiilis kõrvalhoone restaureerimisprojekti koostamiseks ja kahe maja värvimiseks.»

Kui varem oli Viljandi arhitektuuriväärtusega hoonete omanikel olnud aega oma maja linna toega restaureerida kaks aastat, siis nüüd peab töö valmis olema aasta lõpuks. Restaureerimine tähendab originaaldetaili säilitamist ja taastamist põhimahus. Kui detail on täielikult amortiseerunud, tuleb uus valmistada vana täpse koopiana.

Kõigil akende ja uste restaureerimisest huvitatutel on täna Tarvastu käsitöömajas võimalus otse asjatundjatelt teadmisi saada. Õppepäeva korraldajad on veendunud, et vanu aknaid ja uksi tasub hoida ning nende hooldusele aega kulutada. Puitraamiga aken võib hea hoolduse korral kesta üle saja aasta. Tarvastus õpitaksegi vanu uksi ja aknaraame puhastama, parandama, kruntima, kittima ja värvima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles