Veenus liigub Päikese ette

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

6. juuni öösel liigub Veenus Päikese eest läbi ja selle ülemineku teine pool on näha ka Eestis.

Tartu observatooriumi vanemteaduri Urmas Haua selgitust mööda tõuseb 6. juunil päike Tartus kell 4.11 (mujal Eestis on valguskera tõusu aeg vastavalt vaatluspunkti asukohale mõni minut varasem või hilisem).

Veenuse päikesekettast ülemineku keskmoment on kell 4.30 ja see lõpeb kell 7.54.

Ülemineku ajal on Veenus nähtav päikeseketta heledal foonil väikese tumeda sõõrina. Selle vaatlemiseks on vaja kasutada samasuguseid ohutusabinõusid mis päikesevarjutusegi puhul: panna nägemise säästmiseks silma ette tume klaas või midagi muud sarnast.

«Vaatlemisel võib kasuks olla binokkel, kuid optika kasutamise puhul on tumedad filtrid veel tähtsamad,» toonitab Urmas Haud. «Binoklid ja pikksilmad koguvad valgust märksa suuremalt alalt kui inimsilm ja kui see otse silma juhitakse, võivad tagajärjed olla kurvad.»

Optika kasutajatel soovitab ta hoiduda pikksilma sisse vaatamast ning vaadelda kujutist selle okulaari taha sobivale kaugusele asetatud valgelt ekraanilt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles