Uisutajaid rõõmustab pikk jäärada Viljandi järvel

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jakobsoni kooli õpilased ütlesid, et uisutamine meeldib neile väga. «Mida sa siin Viljandis ikka muud teed kui uisutad ja suusatad,» arvasid nad.
Jakobsoni kooli õpilased ütlesid, et uisutamine meeldib neile väga. «Mida sa siin Viljandis ikka muud teed kui uisutad ja suusatad,» arvasid nad. Foto: Aivar Aotäht

Kui varasematel aastatel on Viljandi järvel uisutajate tarvis lumest puhtaks tehtud kolmekilomeetrine rada, siis tänavu võivad huvilised seal läbi sõita seitsme ja poole kilomeetri pikkuse ringi.


Rada hoiab korras Viljandi spordikeskus ATV ja džiibiga, millel on jääsahk.



Spordikeskuse juhataja Mati Jürisson rääkis, et varem oli rannas basseinide juures 2,8-kilomeetrine ring, kuid praegu on sellele lisaks 1,1 kilomeetri pikkune lõik Männimäe all. Omavahel on need ühendatud 1,8-kilomeetrise rajaga. Kui kõik need ringiratast läbi sõita ja randa tagasi uisutada, tulebki kokku 7,5 kilomeetrit.



Rajategemisest rääkides ütles Mati Jürisson, et sulaga lükati lörts ja vesi rajalt ära, et jää püsiks siledana. Uisutajad saavad järvejääle minna tasuta, kuid uisud tuleb enesel kaasa võtta. Männimäe jäähallis saab uiske laenata, aga ainult kohapeal kasutamiseks.



Sportlikud nädalavahetused

Järve uisurada on käigus olnud aasta algusest ning linnarahva sõnul on seal eriti nädalavahetustel palju lustijaid.


Spordikeskuse juhataja asetäitja Igor Tavaste ütles, et pühapäeviti on järvel peetud sportlikke päevi. «Oleme teed pakkunud ja muusika on mänginud. Soovijad on saanud uisutada, suusatada ja kepikõndi teha,» rääkis ta.



Tavastet rõõmustab eriti see, et sportima tullakse terve perega. «Läinud pühapäeval hakkas silma üks pere, kus vanemad ja kaks väikest last olid uiskudel ning kolmas lapsevankriga kaasas,» kirjeldas Tavaste. Palju oli ka tõukekelkudega järvel liikujaid.



Ettevaatust, augud!


Pärimusmuusika keskuse juht Ando Kiviberg on vabadel hetkedel uisutamas käies veendunud, et rada on hea. «See asub looduslikult väga kaunis kohas ja on piisavalt pikk selleks, et korralikku koormust saada,» rääkis ta.


Sõites tasub Kivibergi sõnutsi siiski tähelepanelik olla.



«Külma ilma ning rohke tarvitamise tõttu jää mureneb ja tekivad lahvandused, millesse sõites võib kukkuda,» kõneles ta. «Linnal pole praegu masinat, millega pikka rada lihvida, kuid loodetavasti saadakse koostöös Hollandi uisuliiduga tehnika, millega looduslikku uisurada pidevalt heas vormis hoida.»



Ka viljandlanna Riina Tobias ütles, et ohtlikud augud ja krobelised kõrgemad laigud kipuvad pisut uisulusti rikkuma. «Pimedas sinna kindlasti minna ei tasu,» rõhutas ta.



Igor Tavaste nõustus sellega, et tuleb olla ettevaatlik. «Jääd oleks vaja vahepeal lihvida, aga praegune masin on liiga raske ja võib läbi vajuda,» selgitas ta. Jääd on tema sõnul rikkunud kalamehed ja ATV-dega sõitjad, kes seal sulaga liikusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles