Soojatootjad peavad maavanemaga nõu

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeval hakatakse maavalitsuses otsima võimalusi, kuidas soojatootmist ökonoomsemaks ja seega odavamaks muuta.
Esmaspäeval hakatakse maavalitsuses otsima võimalusi, kuidas soojatootmist ökonoomsemaks ja seega odavamaks muuta. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nelja suure soojafirma esindajad lähevad esmaspäeval maavanema juurde, et otsida ühiselt lahendusi, kuidas sooja hinda vähendada.

Viljandi maavanema Lembit Kruuse sõnul on sooja hind ja selle tootmisega seotud ökonoomsus sellised teemad, millega tuleb tegelda. Samas nentis ta, et seni pole keegi vähemalt Viljandimaal soojamuresid põhjalikult käsitlenud.

Esmaspäeval on maavanema juurde oodatud osaühingute Avoterm ja SW Energia ning aktsiaseltside Esro ja Fortum Termest esindajad. Sel nädalal pöördus maavanem kõigi valla- ja linnajuhtide poole, et saada andmeid kaugkütte mahtude ja hindade kohta.

Seejärel arutas Kruuse soojatootmisega seotud teemat majandusminister Juhan Partsiga, et leida raha tootmise säästlikumaks muutmise tarvis.

Kruuse sõnul on mõnel pool vaja leida raha, et parandada torustikku, millest praegu liiga suur hulk sooja ära kaob. Mõnel pool oleks aga tarvis katlamaja üldse maha lammutada ja kaugkütmine lõpetada.

«Tahame selgeks saada, kui palju on maakonnas piirkondi, kus pole võimalik senisel moel jätkata,» rääkis maavanem. «Kas on siis torustik liiga pikk või köetavate korterite hulk väike.»

Sellistes kohtades elavad enamasti kõige vaesemad inimesed, kelle küttearved on aga kõige suuremad. «See on suur ebaõiglus,» leidis Kruuse.

Lahenduseks on niisugustel juhtudel vana katlamaja lammutamine ja majade juurde kohalike katelde paigaldamine. Kruuse hinnangul oleks selleks tööks tõenäoliselt võimalik saada majandusministeeriumi kaudu riigi abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles